14 iulie, ziua care a schimbat istoria Franței. Au trecut 235 de ani de la Căderea Bastiliei

14 iulie 2024 11:51   Internațional

14 iulie, Ziua Franței. Au trecut 235 de ani de la Căderea Bastiliei. Chiar dacă această zi nu a mai fost aniversată ani la rând, totuși, francezii consideră că data de 14 iulie este marcată de ziua țării lor natale.

Un deputat al Departamentului Sena, pe nume Benjamin Raspail a propus ca data de 14 iulie să fie sărbătoare națională a Republicii, iar Parlamentul a pus în vigoare o lege în acest sens, în anul 1880. S-a pus accent pe caracterul patriotic și militar al acestui eveniment și a exprimat redresarea Franței după ce a pierdut lupta din 1870. La acea vreme, fiecare sat sau localitate din Republica Franceză își organiza propria sărbătoare. Se dădea startul evenimentului cu o paradă militară, după care urma un prânz, apoi spectacole și jocuri, dar și dansuri și artificii spre final de zi.

Ziua Franței se sărbătorește la data de 14 iulie

Ziua Franței a fost sărbătorită după austeritatea războiului dintre anii 1914-1918, iar în următorul an, data de 14 iulie a fost ocazia ideală pentru marea sărbătoare a victoriei. În 1945, la aceeasi dată, au urmat 3 zile de bucurie civică. În prezent, festivitățile de 14 iulie încă se organizează și au rămas la fel de populare ca altădată. De exemplu, la Paris, parada militară tradițională de pe Champs-Elysees reprezintă un spectacol organizat până la cel mai mic detaliu, iar în toată țara se desfășoară spectacole de dans și artificii, potrivit Agerpres.

Data de 14 iulie 1789 a reprezentat momentul de început pentru Revoluția franceză, când a avut loc Căderea Bastiliei. Atunci, fortăreața a fost cucerită de revoluționari și mai avea doar 7 deținuți. Căderea Bastiliei în mâinile revoluționarilor din Paris a avut o semnificație simbolică, reprezentând sfârșitul Vechiului Regim și începutul Revoluției Franceze. Peste 40.000 de oameni au dat năvală în cetate și au luat cele peste 30.000 de puști și 12 tunuri aflate în interiorul clădirii. Astfel, din anul 1880, data de 14 iulie reprezintă oficial Ziua națională a Franței.

Mai multe