Adio, vacanță la mare? Risc de poluare în Marea Neagră din cauza războiului
Un dezastru ecologic mondial e pe cale să aibă loc, din cauza unor deversări de substanțe chimice extrem de poluante.
Traseul agenților toxici poate să ducă la contaminarea Mării Neagre și a Mediteranei, sursa fiind combinatul Azovstal, din Mariupol, Ucraina, bombardat de armata Federației Ruse.
Astfel, unul dintre efectele devastatoare, pe termen lung, ale războiului din țara vecină ar putea să pună capăt vacanțelor la mare și nu numai.
Citește și: 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Ziua care a oprit inima Europei
Atacurile rusești asupra combinatului chimic Azovstal, din Mariupol, riscă să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat, o substanță extrem de poluantă, în Marea de Azov.
Poluare cu hidrogen sulfurat
Avertismentul a fost transmis de Consiliul Municipal al oraşului, într-un comunicat preluat de Antena 3.
„Bombardamentele de la Azovstal ar putea deteriora o structură tehnică ce reține zeci de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat. O scurgere a acestui lichid va ucide complet flora şi fauna mării Azov. În plus, substanțe periculoase vor ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană", au transmis autoritățile din Ucraina.
Primarul din Mariupol a solicitat, de asemenea, intervenția urgentă a Organizației Națiunilor Unite, care ar trebui să delege în regiune, cât mai rapid, experți internaționali capabili să analizeze pericolul.
Reapare coșmarul poluării de la Cernobîl
Nu este singura situație gravă legată de poluarea cauzată de războiul din Ucraina. Întreaga planetă s-a temut de un atac nuclear pornit de ruși în Ucraina, însă, o veritabilă bombă radioactivă aștepta, de 36 de ani, să „reînvie”.
Citește și: 20 de milioane de pastile de iodură de potasiu au ajuns deja la DSP-uri. Ce trebuie să știe populația
Este vorba despre zona contaminată din vecinătatea fostei centrale nucleare Cernobîl, mistuită de incendii de vegetație apărute în urma bombardamentelor lansate, aparent, fără discernământ, de forțe armate implicate în războiul din Ucraina.
Dezastrul nuclear provocat, în 1986, de incompetența „savanților de renume mondial” ai Uniunii Sovietice a afectat ireversibil zone însemnate ale planetei și, evident, un număr mare de oameni, care nu a avut habar despre ceea ce s-a petrecut în Ucraina, accidentul fiind anunțat și asumat la mult timp după ce se petrecuse.
Norul de fum de la Cernobîl e monitorizat de ANM
Acum, războiul pare să reînvie coșmarul acelor zile, trezind „fantoma” radioactivă a Cernobîl, la fel de periculoasă cum era și acum 36 de ani.
„Există un pericol, sunt niveluri de radiație ridicate în Europa. Ştim cât de necugetat au atacat rușii Cernobîlul acum câteva săptămâni. Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul-vestul Ucrainei, zona Odessa și nordul Mării Negre și apoi spre Rusia”, a avertizat Administrația Națională de Meteorologie, conform Antena 3.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!