Adolescenta dispărută în Vatican, Emanuela Orlandi, cel mai mare mister din Italia. Ce spune Papa Francisc

17 aprilie 2023 7:18   Internațional

Pe 22 iunie 1983, Emanuela Orlandi, fiica unui uşier de la Vatican, în vârstă de 15 ani la acea vreme, nu a reuşit să se întoarcă acasă după o lecţie de muzică la Roma. După 40 de ani, dispariția ei rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale Italiei. Recent, fratele ei, Pietro, a declarat că Papa Ioan Paul al II-lea știa că „au fost aduse fete în Vatican pentru a fi molestate”. Click! îți spune ce a avut de comentat Papa Francisc despre aceste insinuări.

La 15 ani, pe data de 22 iunie 1983, Emanuela Orlandi, fiica unui uşier de la Vatican, a dispărut fără urmă după ce a participat la o lecţie de muzică la Roma. Însă, 40 de ani mai târziu, cel mai mare mister din Italia a intrat într-un nou capitol. Fratele ei, Pietro Orlandi, s-a întâlnit marți cu Alessandro Diddi, procurorul șef al Vaticanului.

Discuția a durat opt ore, iar ulterior, Pietro a apărut într-un program de televiziune unde a prezentat o parte dintr-o înregistrare audio, aducând acuzații împotriva Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Emanuela Orlandi, tânăra dispărută fără urmă

Pe înregistrare a fost auzită vocea unui bărbat, despre care Pietro a spus că face parte dintr-un grup de crimă organizată, iar presa italiană a speculat de zeci de ani că ar fi putut fi implicat în dispariţia surorii sale. Acesta a spus că Papa Ioan Paul al II-lea știa că în urmă cu mai bine de 40 de ani fetele erau aduse în Vatican pentru a fi molestate.

„Se spune că Wojtyla (numele Papei Ioan Paul al II-lea) ieşea seara cu doi monseniori polonezi şi cu siguranţă nu era pentru a binecuvânta case”, a declarat Pietro cu propriile sale cuvinte, în cadrul emisiunii, potrivit Reuters.

Reacția Papei Francisc: „Sfântului Ioan Paul al II-lea a fost obiectul unor insinuări jignitoare şi nefondate”

În ultimele zile, comentariile au provocat reacții în rândul oficialilor Vaticanului, iar Papa Francisc a ținut să intervină duminică, în predica sa de la prânz, în faţa a aproximativ 20.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru, calificând „insinuările” fratelui Emanuelei Orlandi ofensatoare și nefondate: „Sigur că interpretez sentimentele credincioşilor din întreaga lume, exprim un gând recunoscător memoriei Sfântului Ioan Paul al II-lea, care în aceste zile a fost obiectul unor insinuări jignitoare şi nefondate”.

De asemenea, cardinalul Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al lui Papa Ioan Paul al II-lea pe tot parcursul pontificatului său, a numit acţiunile lui Orlandi „ignobile, nerealiste, de râs dacă nu ar fi tragice, chiar criminale”. Iar Andrea Tornielli, directorul editorial al Vaticanului, le-a numit o defăimare „nepotrivită” a pontifului, care a condus Biserica Catolică din 1978 până în 2005 şi a fost declarat sfânt în 2014.

Atât Pietro Orlandi, cât și avocata sa, Laura Sgro, au susținut că nu i-au pus la îndoială sfințenia lui Papa Ioan Paul al II-lea și că este „corect că Papa Francisc l-a apărat”. Emanuela Orlandi ar fi avut acum 55 de ani, iar cazul ei a atras o atenţie la nivel mondial după lansarea, la sfârşitul anului trecut, a serialului Netflix „Vatican Girl”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!              

Mai multe