10 ani de la alegerea Papei Francisc. Cele mai importante momente ale vieții și pontificatului

Astăzi (13 martie) se împlinesc zece ani de la rostirea celebrei formule ,,Habemus papam” în urma căreia a fost ales, în 2013, noul succesor al Sfântului Apostol Petru – cardinalul Jorge Mario Bergoglio, cunoscut ca Papa Francisc.  

Alegerea Papei Francisc (86 de ani) a deschis calea către reformă și o viziune progresistă în Biserica Romano-Catolică. Acesta a imprimat un suflu nou, el însuși fiind o prezență inedită din mai multe puncte de vedere: este primul papă neeuropean după Papa Grigore al III-lea, primul papă originar din America de Sud, primul papă care și-a ales numele de ,,Francisc” și primul papă iezuit.

,,În acest deceniu timpul a căpătat, s-ar putea spune, două dimensiuni diferite: una progresivă, pentru a lansa procese, și una circulară, pentru a merge în întâmpinarea celuilalt și a reveni îmbogățiți în gândire și simțire”, așa caracterizează portalul oficial al Sfîntului Scaun,Vatican News, acești zece ani în fruntea Bisericii Catolice.

Papa Francisc, renumit pentru viziunea progresistă

Papa Francisc, mereu bucuros de întâlnirile cu oamenii / foto: Getty Images
Papa Francisc, mereu bucuros de întâlnirile cu oamenii / foto: Getty Images

Într-adevăr, de-a lungul acestor zece ani de pontificat, Papa Francisc a lansat noi procese și tratat subiecte delicate, precum renunțarea la celibatul preoților, căsătoria după divorț sau homosexualitatea, atrăgând numeroase polemici din partea cardinalilor și episcopilor conservatori, potrivit Reuters. Un alt motiv de reproș l-a constituit aplecarea excesivă spre aspectele sociale, precum problemele de mediu și inegalitățile economice.

Deși Papa Francisc a deschis și consolidat calea către o Biserică mai incluzivă și îndreptată spre viitor, au existat voci din rândul progresiștilor care l-au acuzat că nu a fost îndeajuns de ferm în tratarea anumitor probleme legate de abuzurile sexuale și ocultarea acestora. Aceleași voci solicită aplicarea rapidă a unor măsuri de protecție stricte și a unor sancțiuni riguroase.

În speranța că succesorul său îi va continua și întregi viziunea, Papa Francisc a numit numeroși cardinali electori, în prezent 64% din cei 120 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani, care ar putea alege un succesor, în cazul demisiei sau încetării sale din viață.

Papa Francisc, un exemplu pentru persoanele în vârstă

Papa Francisc este uneori, în ultimul timp, plimbat cu un scaun cu rotile / foto: Getty Images
Papa Francisc este uneori, în ultimul timp, plimbat cu un scaun cu rotile / foto: Getty Images

Vârsta își spune cuvântul și în cazul Papei Francisc. Din cauza unor afecțiuni la un genunchi, acesta a fost nevoit să folosească fie un baston, fie scaunul cu rotile, dar nu a renunțat niciodată la programul său încărcat. Acordă numeroase audiențe și a stabilit deja vizite în mai multe țări în lunile următoare, printre aceste numărându-se Ungaria, Portugalia și Franța. 

În trecut acesta a parcurs mai mult de 400.000 de km, mergând în 60 de state, printre care și țara noastră, pe care a vizitat-o în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Activitatea sa neîntreruptă se reflectă și în trecerea în calendar a peste 900 de sfinți noi, scrierea a trei enciclice și numirea a peste 100 de cardinali.

Fiind un spirit erudit, Papa Francis vorbește cursiv mai multe limbi: spaniola, italiana, engleza, franceza, latina, germana – aceasta din urmă fiind și limba în care și-a redactat teza de filosofie. Posedă, de asemenea, noțiuni de portugheză.

10 ani de la alegerea Papei Francisc – sărbătoriți și în România

Arhiepiscopia Romano-Catolică din București anunță pe site-ul său că în data de 13 martie 2023, ,,la împlinirea a zece ani de la alegerea Sfântului Părinte Papa Francisc pe Scaunul lui Petru (13 martie 2013), la Catedrala Sf. Iosif se va celebra la ora 18.30 o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București. După Sfânta Liturghie, va avea loc, de la ora 20.00, un concert al corului de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu, dirijat de Andrei Stănculescu. La acest eveniment, intrarea este liberă”.

Click! îți prezintă cele mai importante momente ale vieții sale

1936 - 17 decembrie: Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires (Argentina), ca fiu a doi imigranți italieni.

1969 - 13 decembrie: Este hirotonit preot.

1973 - 31 iulie: Devine liderul iezuiților din Argentina.

1992 - 20 mai: Este numit episcop de Auca și auxiliar de Buenos Aires.

1998 - 28 februarie: Este numit Arhiepiscop Primat al Argentinei. Devine celebru pentru că face naveta la muncă cu transportul public, nu locuiește în palatul arhiepiscopal și își gătește singur mesele.

2001 - 21 februarie: Este numit cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea.

2005 - 19 aprilie: Cardinalul Joseph Ratzinger este ales papă după patru scrutine și ia numele de Benedict. Scurgerile de informații ulterioare arată că Bergoglio a ajuns pe locul al doilea în toate scrutinele secrete.

2013 - 13 martie: Bergoglio este ales papă după demisia șocantă a papei Benedict. Ia numele de Francesco (Francis) și este primul papă neeuropean din ultimii 1300 de ani.

2013 - 8 iulie: Face prima călătorie pastorală în afara Romei, vizitând insula italiană Lampedusa și condamnă „globalizarea indiferenței” față de situația migranților.

2013 - 29 iulie: În timpul primei sale conferințe de presă la bordul avionului papal, Francisc spune: „Dacă cineva este gay și îl caută pe Domnul și are bunăvoință, cine sunt eu să judec?” – Această declarație este și astăzi văzută drept cea mai conciliantă atitudine față de persoanele LGBT de către un suveran pontif.

2013 - 26 noiembrie: Solicită o reînnoire profundă a Bisericii, într-un document major (îndemn apostolic) care stabilește papalitatea sa.

2014 - 24 februarie: Creează un nou organism în cadrul Vaticanului pentru coordonarea afacerilor economice și administrative.

2014 - 24-26 mai: Vizitează Țara Sfântă. El devine primul pontif care a depus o coroană de flori la mormântul fondatorului sionismului modern. El se roagă și în fața zidului de securitate israelian care este disprețuit de palestinieni.

2015 - 18 iunie: Lansează primul document papal dedicat mediului, enciclica „Laudato Si”, îndemnând liderii lumii să audă „strigătul pământului și strigătul săracilor”.

2016 - 8 aprilie: Într-un document despre viața de familie, Francisc îi îndeamnă pe preoți să accepte mai mult catolicii divorțați sau recăsătoriți și să primească părinții singuri și persoanele LGBT. Dar respinge noțiunea de căsătorie între persoane de același sex.

2016 - 26 iunie: Spune că toți creștinii datorează scuze comunității LGBT și altora care au fost jigniți sau exploatați de biserică.

2016 - 2 noiembrie: Le spune reporterilor că interzicerea femeilor preoți în rândul catolicilor este pentru totdeauna.

2017 - 2 ianuarie: Papa Francisc spune într-o scrisoare că episcopii trebuie să arate toleranță zero față de clerul care abuzează sexual copiii. El cere iertare pentru „un păcat care ne face de rușine”.

2017 - 28 iunie: Cardinalul George Pell, numit ministrul economiei Vaticanului de către Francis, este acuzat de multiple crime sexuale istorice în Australia sa natală. El este condamnat inițial în decembrie 2018, dar apoi e găsit nevinovat în aprilie 2020, în apel.

2017 - 1 iulie: Într-o schimbare majoră, Francisc îl înlocuiește pe cel mai important teolog al catolicismului, un cardinal german conservator care a fost în dezacord cu viziunea pontifului despre o Biserică mai incluzivă.

2018 - 30 ianuarie: La doar câteva zile după ce l-a apărat pe un episcop chilian acuzat de crime sexuale împotriva minorilor, Papa trimite în Chile un expert de top în abuzuri sexuale pentru a face investigații. În aprilie, Francis spune că a făcut „greșeli grave” în gestionarea crizei din Chile și își cere iertare.

2018 - 18 mai: Într-o mișcare fără precedent, toți episcopii din Chile se oferă să demisioneze după ce au participat la întâlnirea de criză cu Papa Francisc. În lunile următoare, el acceptă multe dintre demisii.

2018 - 28 iulie: Acceptă demisia cardinalului american Theodore McCarrick. În februarie 2019, Francisc îl alungă din preoție după ce Biserica l-a găsit vinovat de abuz sexual de minori – prima dată când un cardinal a fost destituit pentru abuz sexual.

2018 - 25-26 august: Vizitează Irlanda, spune că eșecul Bisericii de a aborda în mod adecvat infracțiunile clericale „repugnante” de abuz asupra copiilor din Irlanda este o sursă de rușine pentru catolici. Pentru toate acestea, Papa Francisc imploră iertare.

2018 - August 26: Un fost oficial de vârf al Vaticanului, Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, îl acuză pe Papa că știe de mulți ani despre acuzațiile de abuz sexual aduse cardinalului McCarrick; spune că Francis ar trebui să demisioneze. Luni mai târziu, Vaticanul îl acuză pe Vigano de calomnie.

2018 - 22 septembrie: Vaticanul semnează un acord de referință care îi oferă un cuvânt de mult dorit în numirea episcopilor din China. Criticii etichetează acordul ca fiind vândut pentru guvernul comunist.

2019 - 21 februarie: Papa deschide o întâlnire fără precedent de patru zile cu lideri catolici din întreaga lume, în care tratează problema abuzului sexual asupra copiilor. Solicită „măsuri concrete și eficiente” pentru a combate aceste crime.

2019 - 19 aprilie: Întâlnește liderii de război din Sudanul de Sud și le sărută picioarele. Îi îndeamnă să nu se întoarcă la un război civil.

2019 - 24 mai: Numește femei într-un departament-cheie al Vaticanului, fapt ce nu se mai întâmplase până atunci. În ianuarie 2020, a numit prima femeie care deține un post de rang înalt în Secretariatul de Stat. În august 2020, a făcut un gest similar cu alte șase femei, pe care le-a angajat în Consiliul de Finanțe al Vaticanului. În noiembrie 2021, a mai numeit o femeie într-o funcție înaltă la Vatican: pe a doua poziție în guvernarea orașului. În martie 2022, el introduce o reformă care spune că femeile catolice ar putea în viitor să preia conducerea majorității departamentelor.

2019 - 31 mai-2 iunie: Vizitează România, une merge în mai multe orașe: București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. În timpul acestei vizite, Papa cere iertare în numele Bisericii Catolice pentru maltratările aduse romilor.

2020 - 12 februarie: Într-o victorie aparentă pentru clerul conservator, Papa respinge o propunere de a permite unor bărbați căsătoriți să fie hirotoniți în zone îndepărtate din Amazon.

2020 - 7 martie: Papa anulează toate aparițiile publice regulate din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, călătoriile planificate sunt anulate. În data de 27 martie, ține o slujbă de rugăciune solitar, în vasta și goala Piață Sf. Petru.

2020 - 24 septembrie: Papa îl concediază pe cardinalul italian Giovanni Angelo Becciu din funcția puternică a Vaticanului, după ce l-a acuzat de delapidare și nepotism. Becciu neagă faptele rele. El este inculpat pentru presupuse infracțiuni financiare în iulie 2021.

2020 - 5 noiembrie: Fondurilor Vaticanului sunt afectate ca urmare a unui scandal imobiliar din Londra.

2020 - 31 decembrie: Este pentru prima dată când niște probleme de sănătate îl împiedică să fie prezent la evenimente religioase importante. Din cauza unei sciatice, care i-a provocat dureri la piciorul drept, Papa nu participă la slujbele din Ajun de An Nou și de Revelion.

2021 - 11 ianuarie: Papa Francisc schimbă legea Bisericii, permițând femeilor romano-catolice să citească texte în timpul celebrării liturghiilor, să slujească la altar și să ofere ostie (împărtășanie).

2021 - 21 ianuarie: Un tribunal de la Vatican îl condamnă pe Angelo Caloia, un fost șef al băncii Vaticanului, sub acuzația de delapidare și spălare de bani, făcându-l cel mai înalt oficial al Vaticanului care a fost condamnat pentru o crimă financiară.

2021 - 5 martie: Papa reia călătoriile după criza COVID-19, iar prima vizită a pontifului este în Irak.

2021 - 4 iulie: Are o intervenție chirurgicală pentru a i se îndepărta o parte din colon și petrece 11 zile în spital, pentru a se recupera.

2021 - 16 iulie: În lovitură pentru conservatori, Francisc răstoarnă deciziile celor doi predecesori ai săi și reimpune restricții asupra Liturghiei în stil vechi în latină preferată de catolicii tradiționaliști.

2021 - 29 octombrie: Președintele american Joe Biden spune, după întâlnirea cu Papa, că pontiful i-a spus că este un „bun catolic” care poate primi împărtășanie, lărgind astfel prăpastia cu prelații conservatori.

2022 - 25 februarie: Face abstracție de protocol și vizitează ambasada Rusiei la Vatican, pentru a-și transmite personal îngrijorarea cu privire la invazia condusă de Putin în Ucraina. În săptămânile și lunile următoare el cere în mod repetat încetarea războiului și critică tot mai mult Moscova pentru lansarea conflictului.

2022 - 24 iulie: Începe o vizită de șase zile în Canada, unde își cere în mod repetat iertare pentru abuzul sexual din școlile pentru copii indigeni conduse de ordine catolice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net