Aici stă ambasadorul României în S.U.A, Andrei Muraru! Reședința cu 46 de camere pentru care statul român plătește 21.000 de euro chirie

27 iulie 2022 12:44   Internațional
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, și-a schimba locuința de serviciu cu una de lux, chiar în Washington. O clădire cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină. 

Imobilul a aparținut diplomației iraniene, dar acum se află sub chiria lui Andrei Muraru. Că tot a venit vorba de chirie, diplomatul român este nevoit să scoată lunar aproximativ 21.000 de dolari, potrivit unei analize a PressHub.

Clădirea este amplasată pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați, pe celebrul Embassy Row, având o istorie spectaculoasă. 

Clădirea aparținea diplomației iraniene

Chiar și așa, clădirea a rămas foarte mulți ani nefolosită. Construită în 1934, clădirea i-a aparținut diplomației iranieni și este o construcție în care s-au investit foarte mulți bani, doar decorul fiind unul realizat dintr-un mozaic foarte complicat.

Citește și: Cine este Andrei Muraru, noul ambasador al României în SUA

De-abia în 2020 a reînceput renovarea clădirii, proces ce a costat statul american peste 2,5 milioane de dolari. După aceea, a fost scoasă la închiriat, noul chiriaș fiind chiar diplomatul României. 

Dacă 21.000 de dolari ți se pare mult, inițial, chiria cerută pentru fosta reședință a ambasadorului Iranului la Washington, unde locuiește Andrei Muraru, a fost de 25.000 de dolari pe lună.

Urmărește și: MAE, declarație după reacția Ambasadei Rusiei: «Pripită și complet nepotrivită»

Chiar și așa, în urma analizei de piață, care s-a concentrat pe amplasament, funcționalitate, generozitate și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul negociat a ajuns la suma de 21.000 de dolari americani pe lună, cu 30% mai puțin decât prețul pe care Departamentul de Stat al Statelor Unite l-a solicitat inițial. 

Acum, imobilul este utilizat atât ca reședință a ambasadorului, cât și ca spațiu destinat pentru o mare parte din activitățile de protocol ale ambasadei, așa cum a precizat și MAE. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe