#Casa Regală a Marii Britanii

Bunicul regelui, George VI, a murit de cancer la plămâni. Ar putea Charles să aibă aceeași boală?

6 februarie 2024 8:41   Internațional
Ultima actualizare:

Familia regală britanică are un istoric medical legat de prezența cancerului. Și bunicul regelui Charles, George al VI-lea, a murit la vârsta de 56 de ani din cauza unui tip de cancer la plămâni. Deși a fost operat, iar apoi se recuperase, acesta a decedat brusc în somn. 

George al VI-lea a murit în somn

Regele George al VI-lea, un fumător intens, a suferit o pneumonectomie totală stângă, în septembrie 1951. Medicii i-au ascuns acest diagnostic lui, publicului, cat și altor cadre medicale. Continuarea hemoptiziei după o intervenție chirurgicală a sugerat că boala s-a extins la plămânul drept. Deși își revenise după operație, regele George al VI-lea a murit brusc și neașteptat în somn la 6 februarie 1952, la vârsta de 56 de ani. Având în vedere istoricul său de boală vasculară periferică, se bănuia că motivul decesului său ar fi putut fi o „tromboză coronariană”.

George al VI-lea a decedat din cauza unui tip de cancer

Într-un raport, s-au analizat descoperirile cardiovasculare și oncologice asociate bolii și morții sale. Astfel că, s-a luat în considerare o altă explicație pentru decesul său: posibilitatea ca să fi murit din cauza complicațiilor unui carcinom care a apărut inițial în plămânul său stâng. Termenul „carcinom” este folosit pentru a descrie un tip de cancer care își are originea în țesuturile epiteliale, cum ar fi pielea sau membranele care acoperă suprafețele interne și externe ale corpului.

Acest tip de cancer s-a răspândit apoi la plămânul drept, fapt evidențiat de hemoptizie continuă. Se sugerează că aceasta ar fi putut cauza moartea sa bruscă prin fie un embolism pulmonar, fie o hemoragie masivă intra-toracică, mai degrabă decât o „tromboză coronariană”.

Regele Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer 

Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunțat, luni seară, Palatul Buckingham, conform BBC. Casa Regală britanică a precizat că nu este vorba de cancer la prostată, dar că boala a fost descoperită în timpul tratamentului recent pentru adenom de prostată. 

„În timpul recentei proceduri spitalicești a regelui, pentru o mărire benignă a prostatei, a fost observată o problemă separată de îngrijorare“, potrivit comunicatului. „Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o formă de cancer, iar această a doua afecțiune este acum sub un tratament adecvat”, menționează comunicatul. 

Vestea a venit la o săptămână după ce atât Kate, prințesa de Walles, cât și regele Charles au fost externați de la o clinică privată din Londra după ce au fost supuși unor proceduri individuale. Regele a fost supus unei „proceduri corective“ pentru o prostată mărită, în timp ce Kate Middleton, în vârstă de 42 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală abdominală nespecificată pe data 17 ianuarie.

Mai multe