Care este perioada de incubaţie pentru Omicron. Ce trebuie să ştie asimptomaticii

22 decembrie 2021 21:22   Internațional

Oamenii de ştiinţă încep să desluşească încet încet misterul Omicron: ei au aflat ce perioadă de incubaţie are noua variantă, dar şi care sunt simptomele exacte, care diferă faţă de Delta.

Pe lângă măsurile luate de autorităţi pentru a opri răspândirea virusului, e bine să ştim şi cât mai multe caracteristici, pentru a putea să ne izolăm şi testăm cât mai rapid.

Ştim că Omicron e foarte transmisibilă, un bolnav putând să dea boala altor trei oameni. Dar acum oamenii de ştiinţă au identificat şi perioada de incubaţie a noii tulpini.

Perioada de incubaţiE Omicron, mai mică decât alte variante

Dovezile actuale arată că Omicron are o perioadă de incubaţie de trei zile de la infectare. Dar simptomele pot să apară şi la 14 zile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se pare că noua tulpină are totuşi o perioadă de incubaţie mai mica decât alte variante: Delta are o perioadă de patru zile.

Evident, se poate ca pacientul să fie complet asimptomatic, ceea ce înseamnă că boala nu se va manifesta niciodată, notează metro.co.uk. El poate însă să o transmită altcuiva, fie că aceea persoană e vaccinată sau nu. Transmiterea poate avea loc şi la două zile de la începutul perioadei de incubaţie, adică la două zile după ce a fost infectat.

Ce simptome are Omicron

Simptomele Covid sunt binecunoscute deja. Ele includ lipsa mirosului sau/şi a gustului, durere în gât, febră. Totuşi, pentru Omicron, ele sunt diferite. Pacienţii infectaţi cu noua tulpină au raportat următoarele simptome, potrivit doctorului Angelique Coetzee, care a identificat prima data varianta Omicron:

  •  tuse seacă
  • transpiraţii nocturne
  • gât care te mănâncă
  • dureri de muschi usoare 
  • oboseală
  • durere de mijloc
  • nas infundat 
  • strănut

Rata spitalizării la Omicron, 80% mai mică decât la Delta

Totuşi, Omicron dă o boală uşoară, în general, în ciuda faptului că este foarte transmisibilă şi există temeri că poate evita cu uşurinţă vaccinurile existente pe piaţă.

În plus, un nou studiu din Africa de Sud spune că rata spitalizării la persoanele cu Omicron este cu 80% mai mica decât la varianta Delta. Rata cazurilor grave este şi ea cu 70% mai mică.

Mai multe