Cât timp vor rămâne ridicate preţurile la alimentele de bază și energie? Banca Mondială vine cu vești proaste
Banca Mondială estimează că preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat în următorii ani, se arată într-un raport publicat marți, 26 aprilie. Acest lucru ar putea duce la fenomenul economic cunoscut dub denumirea de stagflație.
Veștile economice nu sunt deloc îmbucurătoare. Banca Mondială se așteaptă la una din cele mai mari crize economice din ultimii 50 ani, după ce pandemia și războiul din Ucraina au dus la o inflație galopantă pe întreg mapamondul.
Prețurile alimentelor de bază vor continua să rămână cote la mari până în 2024, transmite Banca Mondială, conform Globalnews.
„Este vorba de cel mai mare șoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970", precizează instituția internațională, conform AFP.
„Acest șoc este agravat de restricțiile comerțului cu produse alimentare, carburant și îngrășăminte", transmite vicepreședintele Băncii Mondiale, Indermit Gill.
Banca Mondială: Preţurile la alimente și energie vor rămâne ridicate până în 2024
Instutiția internațională precizează că preţurile produselor de bază ar urma chiar să rămână la un nivel mai ridicat decât media din ultimii cinci ani.
„În cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent", a avertizat Banca Mondială.
Inflația începuse să scape de sub control în al doilea an din pandemie, iar războiul din Ucraina a afectat și mai mult situația economică mondială. Rusia este liderul mondial la exporturile de gaze și îngrășăminte, iar împreună cu Ucraina asigură la nivel mondial 80% din necesarul de ulei de floarea soarelui și 33% din grâu, scrie Globalnews.
Banca Mondială este îngrijorată de stagflație
Vicepreședintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, este îngrijorat și de stagflație. Fenomenul care sperie specialiștii apare ca urmare a unei inflații îndelungate și o stagnarea a economiei, prin lipsa de creștere economică semnificativă.
În cazul preţurilor la energie, Banca Mondială estimează o creştere de peste 50% în acest an, urmată de o scădere în 2023 şi 2024.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!