Câți președinți americani au murit asasinați. De la ultima tentativă au trecut 43 de ani

14 iulie 2024 11:57   Internațional

Istoria Statelor Unite este marcată de asasinarea a patru preşedinţi în timpul mandatului, de la Abraham Lincoln în 1865 la John Fitzgerald Kennedy în 1963. Tentativa de asasinare a lui Donald Trump, de sâmbătă, 13 iulie, care a fost rănit după ce a fost împuşcat în timpul unui miting de campanie, face parte dintr-o istorie a violenţei politice în America.

Abraham Lincoln, ucis de un actor 

Preşedintele Abraham Lincoln a fost ucis de un actor, în 1865, în loja sa de la Teatrul Ford din Washington. După ce a fost împușcat în ceafă, Lincoln a fost dus la o casă de vizavi de teatru pentru îngrijiri medicale. A murit în dimineața următoare. Sprijinul său pentru drepturile negrilor a fost citat ca motiv al uciderii sale. Cu doi ani înainte de asasinat, în timpul Războiului Civil, care a avut loc din cauza sclaviei, Lincoln a emis Proclamația de emancipare prin care a acordat libertatea sclavilor din Confederație. 

 James Garfield, ucis într-o gară

A doua victimă a fost James Garfield, cel de-al 20-lea preşedinte al Statelor Unite, care a murit in 1881 în gara Washington, în urma atacului unui avocat, disperat să îşi găsească un loc de muncă. Garfield a fost al doilea președinte asasinat, la șase luni de la preluarea mandatului. Pe 2 iulie 1881, el trecea printr-o gară din Washington pentru a prinde un tren spre Noua Anglie când a fost împușcat de Charles Guiteau.

William McKinley și John Fitzgerald Kennedy, asasinați și ei 

In 1901, în timp ce primea demnitari la Expoziţia Panamericană de la Buffalo, William McKinley a fost rănit de un anarhist care a tras mai multe gloanţe. Cel de-al 25-lea preşedinte al Statelor Unite a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

În noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat în timp ce limuzina prezidenţială trecea prin mulţimea de pe străzile din Dallas. Comisia pentru asasinarea lui JFK a concluzionat că Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin care trăise în Uniunea Sovietică, a acţionat singur.

Mai multe tentative de asasinat

Alte tentative de asasinat au avut loc împotriva unor preşedinţi americani precum Andrew Jackson, Theodore şi Franklin Roosevelt, Gerald Ford şi Ronald Reagan. Franklin Delano Roosevelt a scăpat la limită de una în 1933, la fel ca Gerald Ford, care a supravieţuit la două tentative de asasinat în 1975, ambele în California. La 30 martie 1981, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de un bărbat dezechilibrat, John Hinckley Jr, în timp ce părăsea Hotelul Hilton din Washington. A rămas în spital timp de douăsprezece zile.

Violențele din timpul campaniei 

Fratele lui JFK, Robert Kennedy, "Bobby", senator de New York, care făcea campanie în acel an pentru preşedinţia SUA, a fost împuşcat mortal într-un hotel din Los Angeles în 1968.Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru nominalizarea democraţilor, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland, care l-a lăsat paralizat pe viaţă.

Mai multe