Cine este femeia care a cucerit Everestul de 10 ori. Căsătorită cu un român, a fost supusă abuzurilor domestice

27 iulie 2024 18:13   Internațional
Ultima actualizare:

Lhakpa Sherpa deține recordul pentru escaladarea muntelui Everest de 10 ori, fiind singura femeie din lume care a reușit acest lucru! Însă, deși toată lumea o știe ca alipinista care a cucerit cel mai înalt munte din lume, viața ei este, de fapt, una cât se poate de uluitoare. Ea a fost supusă abuzurilor domestice din partea soțului ei român, alpinistul George Dijmărescu..

Lhakpa Sherpa s-a născut în 1973, în Nepal, într-o familie de 11 copii și a fost numită după ziua săptămânii în care s-a născut (miercuri). În anul 2000, l-a cunoscut pe alpinistul român George Dijmărescu în Kathmandu, Nepal, care fugise din România, sub dictatorul Nicolae Ceaușescu, traversând înot fluviul Dunărea. S-au căsătorit doi ani mai târziu, în 2002, stabilindu-se în Connecticut, și au împreună trei copii, două fete și un băiat. În 2008, Gheorghe s-a îmbolnăvit de cancer, iar căsnicia lor s-a destrămat în 2012, când ea a ajuns la urgență.

În 2004, agresivitatea românului devenise deja o problemă evidentă, când au urcat pe Everest cu un grup de alpiniști din New England. După ce au ajuns pe vârf, au întâmpinat vreme rea, iar comportamentul lui Dijmărescu „a luat o întorsătură aproape imediat”, potrivit jurnalistului Michael Kodas, care a relatat despre ascensiunea grupului pentru un ziar local. El a scris atunci că românul a devenit „ostil”, relatează publicația BBC.

Viața ei, pe munte și în afara muntelui, a fost detaliată într-un documentar Netflix, „Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa”, regizat de Lucy Walker. Într-o scenă din documentar, apar mai multe fotografii făcute de jurnalistul Kodas, cu ea zăcând inconștientă, după ce în timp ce era în cort cu soțul ei: „Arăta ca un tunet, arăta ca un glonț... George țipa și m-a pocnit”. Jurnalistul spune că l-a auzit pe Dijmărescu spunând „scoate gunoiul ăsta de aici”, în timp ce își trăgea soția din cort.

  „Nu sunt gata să mor”  

Sherpa a povestit că a fi inconștient este o experiență cu totul în afara corpului. „Vocile oamenilor s-au transformat într-o mulțime de păsări. Mi-am văzut toată viața. Zbor aproape de casa mamei mele. Am văzut totul... Mi-a fost rușine de mine. Vreau să mor”. Apoi și-a amintit de copiii ei și a spus: „Nu sunt gata să mor”.

Ajutată de un asistent social, alpinista a reușit să se mute cu fetele ei într-un adăpost pentru femei abuzate. Cuplul a divorțat în 2015, iar în 2016 o instanță i-a acordat Sherpei „custodia legală unică a fetelor”. Alpinistul român a murit de cancer în 2020, dar femeia povestește că trauma pe care a lăsat-o căsnicia este încă prezentă.

Acum, stabilită în America, a crescut trei copii, pe care îi întreține lucrând într-un magazin alimentar și ca femeie de serviciu. De asemenea, ea deține recordul pentru escaladarea muntelui Everest de 10 ori! A zecea ei ascensiune pe cel mai înalt munte din lume a fost în 2022. Dacă vrei să îi știi povestea pe larg, poți urmări documentarul „Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa” pe platforma de streaming Netflix.

Mai multe