De ce aleg românii din diaspora să rămână în străinătate? O româncă rupe tăcerea și spune că nu banii sunt problema: „Ne-am întoarce dacă..”

23 septembrie 2024 10:51   Internațional

Atunci când vine vorba despre românii plecați la muncă în străinătate, mulți dintre noi ne putem imagina că motivația principală a acestora, mai ales când vine vorba despre motivul pentru care nu se întorc acasă, este salariul mult mai mare. Însă, findatoarea organizației RoOmenia-Voluntari, Adriana Mureșan, spune că nu banii sunt motivul pentru care românii rămân dincolo de hotare.

Salariul oferit este, întotdeauna, o motivație importantă, pentru cei mai mulți dintre noi. Iar acum, din cauza prețurilor complet scăpate de sub control, un salariu bun este mai important ca oricând. Însă, pentru românii care au plecat la muncă dincolo de hotare, banii nu sunt singurul motiv pentru care aleg să rămână în străinătate.

„Eu cred că sunt în asentimentul tuturor când spun ceea ce ne lipsește. România a progresat, a crescut foarte mult, oportunitățile de muncă, de trai, sunt fantastice. Dar lipsește stabilitatea, comoditatea instituțiilor. Și aici înglobez administrație publică, sănătate, învățământ”, spune Adriana Mureșan, potrivit stiridiaspora.ro.

Motivul pentru care românii aleg să rămână în străinătate

Adriana Mureșan a explicat că foarte mulți români ar alege să se întoarcă în țară, dacă instituțiile ar funcționa la același nivel cu cele din țări precum Spania.

„Noi toți ne-am întoarce repede, eu prima, dacă sistemul de sănătate din România ar funcționa la nivelul Spaniei. Dacă administrația publică ar funcționa la nivelul Spaniei, pentru că eu aici trăiesc. Dacă instituțiile, în general, ar funcționa”, mai explică aceasta.

Fondatoarea RoOmenia-Voluntari spune că acesta este motivul pentru care mulți români aleg să rămână peste hotare, nu salariile oferite în România.

Ce salarii câștigă românii în Spania

Adriana Mureșan a vorbit și despre cheltuielile la care se ajunge în Spania, atunci când vine vorba despre chirii. În mari orașe, cum ar fi Madrid și Spania, acesta poate fluctua între doar 300 de euro, cât și 2.500, la pragul superior.

De asemenea, ea spune că salariul minim în Spania este de 1.150 de euro, iar viața în Spania este mult mai ieftină, mai ales după reducerea TVA-ului la produsele de bază.

Mai multe