Descoperire fascinantă în „Locul Morților”. A fost găsit un labirint de camere și tuneluri subterane. La ce erau folosite

26 octombrie 2024 11:01   Internațional

Arheologii care fac parte din proiectul Lyobaa au descoperit mai multe camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”. Mitla, situl arheologic aflat în Valea Oaxaca din sudul Mexicului i-a lăsat muți de cercetători implicați în proiectul Lyobaa.

Camere și tuneluri descoperite la „Locul Morților”

Proiectul Lyobaa cuprinde o echipă de cercetători sub conducerea Institutului Național Mexican de Istorie și Antropologie (INAH), Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) și Asociația ARX pentru Cercetare și Explorare Arheologică.

Membrii echipei au folosit metode geofizice de performanță, precum Ground Penetrating Radar (GPR), Electric Resistivity Tomography (ERT) și Seismic Noise Tomography pentru a descoperi rețeaua de tuneluri și camere din „Locul Morților”. Specialiștii au aflat de existența unui gol mare aflat sub altarul principal de la Biserica San Pablo Apostol din Mitla, dar și o serie de tuneluri întinse în mai multe direcții.

„Această nouă descoperire se aliniază cu relatările antice, inclusiv cele ale părintelui dominican Francisco de Burgoa din secolul al XVII-lea, care a descris un labirint de camere și tuneluri sub sit, considerat de vechii zapoteci drept o intrare în lumea subterană sau Lyobaa”, scrie într-o declarație de presă a proiectului menționat.

Cercetările continuă pentru a determina natura exactă a rețelei de tuneluri și camere

Mai mult, echipa de cercetătorii a descoperit anomalii geofizice subterane atât în Grupul Calvario, cât și în Grupul Arroyo și Grupul Sudic. Potrivit analizelor făcute de aceștia, anomaliile descoperite ar fi, de fapt,  camere sau morminte, încă neexplorate de arheologi. De aceea, specialiștii intenționează să continue cercetările pentru a concluziona întregul fenomen.

„În plus, Ground Penetrating Radar a dezvăluit și potențialele rămășițe ale unei scări monumentale anterioare, care s-ar afla sub nivelul actual al podelei Palatului în Grupul Coloanelor, cu implicații importante pentru cronologia sitului arheologic”, au declarat cercetătorii.

Aceștia vor să coroboreze datele cu sonde și săpături pentru a determina cauza exactă a anomaliilor descoperite, potrivit Heritage Daily.

Mai multe