Orașul care s-a golit peste noapte. De ce și-au părăsit locuitorii casele: „Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că...”
Mii de locuitori și-au părăsit locuințele de frică, după ce au trăit zile de teroare. În micul oraș Tila din Mexic, zeci de bărbați puternic înarmați au început să tragă în casele oamenilor și să dea foc la clădiri. După atac, a rămas un oraş pustiu. Locuitorii refuză să se întoarcă, deși trupele guvernamentale patrulează acum pe străzile goale.
Aproximativ 4.000 de locuitori din micul oraș mexican Tila și-au părăsit casele de frică, după ce zeci de bărbați înarmați au început să tragă haotic în casele oamenilor și să dea foc la clădiri. Atacul a durat 3 zile, până pe 7 iunie, atunci când a sosit armata.
„Toată noaptea am auzit cum şuieră gloanţele”, a declarat Maria, o locuitoare a oraşului Tila, situat în sudul Mexicului, pentru Reuters.
Violenţele din Tila au durat trei zile
Violențele din Tila au început în noaptea de 4 iunie, atunci când zeci de bărbaţi puternic înarmaţi au sosit în camioane şi au început să tragă în case, în întreprinderi şi să dea foc la clădiri. S-au întors în ziua următoare cu arme de calibru mare şi ţinute militare.
Potrivit martorilor, atacatorii, mulţi dintre ei având feţele acoperite, iar unii păreau a fi minori, au jefuit magazine, au dat foc la maşini şi au încercat să pătrundă în case. Pe data de 7 iunie, a sosit armata. De atunci, autorităţile statului au declarat că aproximativ 5.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în zonă şi că şase suspecţi au fost reţinuţi.
„Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că ...”
Însă, deși trupele guvernamentale patrulează acum pe străzile goale, căci imaginile după atac arată un oraş pustiit, cu străzi pline de vehicule carbonizate, geamuri sparte şi urme de gloanţe, oamenii refuză să se întoarcă.
„Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că, atunci când ne părăsim casele, nu ne vor ucide”, a declarat un comerciant în vârstă de 60 de ani.
Multe comunităţi mexicane au devenit oraşe-fantomă, oamenii încercând să se protejeze de violenţa bandelor, solicitând azil în Statele Unite. Cu toate că guvernul susţine că violenţele din Tila au rezultat în urma unei dispute locale legate de terenuri, locuitorii spun că grupurile de crimă organizată îi şantajau de mult timp.