Este podul care leagă 2 continente! Peste o sută de mii de mașini circulă pe aici zilnic

20 iulie 2024 12:17   Internațional

Este un loc plin de istorie și frumusețe, pe care peste 15 milioane de oameni îl numesc casă. Iar unul dintre motivele pentru care acest oraș s-a bucurat, de-a lungul istoriei, de atât de mult succes, este faptul că se află la granița dintre Europa și Asia, fiind un uriaș nod comercial. Este vorba despre Istanbul, unde astăzi, granița dintre Europa și Asia străbătută de un pod incredibil.

De-a lungul secolelor, Istanbulul s-a bucurat de un succes enorm, datorită poziției sale geografice. Nu doar că acest oraș este foarte ușor de apărat în fața unui invadator, dar poziția sa de-a lungul rutelor de comerț dintre Asia și Europa au făcut din Istanbul un uriaș nod comercial! Astfel, indiferent de secol, ori de cine controla orașul, el a rămas mereu unul dintre cele mai frumoase și bogate orașe atât din Europa, cât și din Asia.

Astăzi, acest oraș, cândva capitala Imperiului Roman, iar apoi al celui Otoman, adăpostește undeva peste 15 milioane de oameni, mai mult decât multe țări de-a lungul lumii. Însă, față de secolele trecute, granița dintre Asia și Europa a fost ștearsă, iar transportul între cele două continente este mai ușor ca oricând. Iar totul se datorează Podului Bosfor, cunoscut și ca Podul Martirilor din 15 iulie.

Podul magnific care leagă Europa de Asia

Din anul 330, vreme de atât de multe secole, cei care ajungeau în Istanbul, sau, cum se numea pe atunci, Constantinopol, și doreau să treacă de pe un continent pe altul, trebuiau să traverseze Bosforul pe o corabie. În anul 1973, acest lucru s-a schimbat, odată cu deschiderea Podului Bosfor!

Această construcție impresionantă are o lungime de aproximativ un kilometru și jumătate, iar lățimea este de 34 de metri. Atunci când a fost construit, acest pod era al patrulea cel mai lung pod suspendat din lume, cât și primul astfel de acest fel din afara Statelor Unite. Acest pod cu taxă are 8 benzi, iar aproximativ 170.000 de vehicule circulă de-a lungul lui, zilnic.

Zona acestui pod este una dintre cele mai frumoase din Istanbul, iar aici putem admira și Palatul Dolmabahce, ori faimoasa moschee din Ortakoy.

Mai multe