Incendiul asupra unui feribot de pasageri din Filipine. Zeci de persoane și-au pierdut viața

30 martie 2023 8:07   Internațional
Ultima actualizare:

Cel puțin 28 de persoane au murit, inclusiv un bebeluș de 6 luni, după ce un incendiu a izbucnit pe un feribot de pasageri interinsular din sudul Filipinelor, a anunțat joi paza de coastă, citată de Reuters.

Autoritățile nu au identificat încă cauza incendiului care a început aproape de ora 23:00, miercuri, în largul insulei Basilan, când mulți dintre pasageri dormeau în cabinele de pe puntea inferioară a feribotului.

"Inițial au fost 10 oameni pe care i-am recuperat din apă, au murit înecați. Și apoi am descoperit alți 18 la bordul vasului, în cabine. Au fost arși în totalitate", a declarat pentru Reuters Rejard Marfe, șeful pazei de coastă din regiunea de sud Mindanao.

Au existat cifre contradictorii cu privire la numărul de pasageri de pe feribot, care nu a fost supraîncărcat, dar paza de coastă a spus că au fost salvate 230 de persoane, inclusiv 35 de membri ai echipajului.

Rejard Marfe: „A fost haos”

Marfe a povestit că majoritatea pasagerilor dormeau la momentul în care a avut loc incendiul, adăugând că „a fost haos”. Pompierii au ținut focul sub control joi dimineața.

Nava „MV Lady Mary Joy 3" a fost distrusă de foc

Fotografiile distribuite de Garda de Coastă au arătat că nava MV Lady Mary Joy 3 a fost distrusă de incendiu.

„Credeam că visez, dar când am deschis ochii, era întuneric și eram înconjurați de fum”, a declarat Mina Nani, o pasageră în vârstă de 46 de ani. Ea a spus că a supraviețuit sărind de pe navă și a împărțit un plutitor cu un alt pasager înainte de a fi salvați.

Căpitanul Brunette Azagra, a cărui navă se afla la 500 de metri de Mercraft când a izbucnit focul, a declarat că echipajul său a salvat 40 de oameni. El a mai spus că 21 de persoane au fost internate în spital. „Am reuşit să salvăm 40 de persoane. Avem două victime”, a afirmat căpitanul Brunette Azagra. 

Cel mai grav dezastru de transport maritim din lume 

Filipine, un arhipelag cu peste 7.600 de insule, are un record slab în ceea ce privește siguranța maritimă, cu nave adesea supraaglomerate și multe nave vechi încă în uz. În mai, cel puțin șapte persoane au murit în urma altui incendiu la un feribot de mare viteză din Filipine care transporta 134 de persoane.

În 1987, aproximativ 5.000 de oameni au murit în cel mai grav dezastru de transport maritim din lume în timp de pace, când un feribot de pasageri supraîncărcat Dona Paz a intrat în coliziune cu un petrolier în largul insulei Mindoro, la sud de capitală, Manila.

Mai multe