Inteligența Artificală poate face berea mai gustoasă! Un grup de cercetătorii a îmbunătățit mai multe rețete cu ajutorul tehnologiei

29 martie 2024 13:52   Internațional

Inteligența Artificală ar putea fi aplicată într-un mod cu totul surprinzător! Un grup de cercetători din Belgia dorește să utilizeze această tehnologie pentru a crea bere mai aromată și gustoasă! Experimentele lor deja au rezultate promițătoare.

Potrivit informațiilor de la observatornews.ro, un grup de cercetători din Belgia a creat un program ce poate crește semnificativ gustul unei beri de calitate medie. Inteligența Artificală a analizat compoziția chimică a nu mai puțin de 250 de băuturi, cât și 180.000 de recenzii scrise online, pentru a putea crea o băutură cât mai perfectă.

Kevin Verstrepen, profesor la Universitatea KU Leuven, a fost în fruntea acestui program de cercetare. Într-un articol publicat în Nature Communications, a fost menționat că s-a analizat compoziția a 250 de beri belgiene, iar printre proprietățile studiate au fost pH-ul, conținutul de alcool, concentrația de zahăr, cât și prezența a peste 200 de compuși ce oferă aroma berii.

Inteligența Artificală poate crea bere mai gustoasă

Folosind datele obținute, echipa condusă de către profesroul Verstrepen a creat un model de Inteligență Artificială care nu doar că poate prezice gustul unei beri, dar poate să ofere indicații pentru îmbunătățirea acestuia. „Schimbările minime în concentrațiile de substanțe chimice pot avea un impact mare, mai ales când mai multe componente încep să se modifice”, a explicat specialistul, conform sursei citate.

Iar experimentul efectuat de către echipa de cercetători belgieni pare să fi fost unul încununat cu succes. Modificările propuse de către Inteligența Artificală au îmbunătățit gustul berii, atât în variantele cu alcool, cât și în cele fără alcool. Se pare că cercetătorii speră să poată folosi aceste modele de Inteligență Artificală pentru a îmbunătății gustul berii, mai ales în cazul variantelor fără alcool.

Cu toate acestea, rolul berarilor rămâne unul important. „Modelele IA prezic schimbările chimice care ar putea îmbunătăţi gustul unei beri, dar este totuși responsabilitatea berarilor să facă acest lucru începând de la rețetă și metode de fabricație”, a mai spus, conform sursei, profesorul belgian Kevin Verstrepen.

Mai multe