Ipoteză șocantă: părți din Titanic s-ar fi putut răsturna peste submarinul Titan. De unde ar fi venit zgomotele

22 iunie 2023 17:51   Internațional
Ultima actualizare:

Căutările submarinului turistic Titan, care a plecat în urmă cu cinci zile într-o expediție spre Titanic și a dispărut continuă, chiar dacă șansele care cei cinci membri ai navei să fie găsiți în viața sunt mici.

​Datele tehnice susțin varianta că oxigenul de pe submersibilul Titan se epuizează în 96 de ore, ceea ce înseamnă, teoretic, că acest termen a expirat, azi, între orele 14.00 și 15.00.

Cu toate acestea un moment exact nu poate fi estimat cu precizie, susțin experții. Însă un lucru este clar, cursa de salvare este contracronometru.

Resturile dezastrului sunt peste tot

Epava Titanicului, care se află la aproximativ 3.800 de metri (12.500 de picioare) pe fundul oceanului, este înconjurată de resturi de la dezastrul de acum mai bine de un secol.

„Există părți din asta peste tot. Este periculos”, a spus Frank Owen OAM, un oficial pensionar al Marinei Regale Australiane și director al proiectului de evadare și salvare submarină, potrivit The Guardian.

Contactul s-a pierdut definitiv, duminică, la o oră și 45 de minute de la plecare

Contactul a fost pierdut la 1 oră și 45 de minute în călătoria Titanului, ceea ce sugerează că echipajul ar fi putut fi aproape sau în partea de jos, spune Owen. Titanul are o viteză maximă de trei noduri, dar ar fi mai lent cu cât merge mai adânc.

O defecțiune este o explicație reală a dispariției

În cazul unei defecțiuni de orice fel, mai spune sursa citată, Titanul ar fi echipat cu greutăți de scădere, care pot fi eliberate în caz de urgență, creând suficientă flotabilitate pentru a-l scoate la suprafață.

Titanul are o serie de semnale, iluminare, reflectoare și alte echipamente pe care le poate folosi la suprafață pentru a atrage atenția.

Un alt scenariu este că a existat o scurgere în carcasa sub presiune, caz în care prognoza nu este bună, a spus Alistair Greig, profesor de inginerie marină la University College London.

„Dacă s-a coborât pe fundul mării și nu se poate ridica din nou prin propria putere, opțiunile sunt foarte limitate”, a spus Greig.

„Deși submersibilul ar putea fi încă intact, dacă se află dincolo de platforma continentală, există foarte puține nave care pot ajunge atât de adânc, și cu siguranță nu scafandri.”

„Natura este reală”

Chris Parry, un contraamiral în retragere din Marina Regală Britanică, a declarat pentru Sky News că salvarea pe fundul mării a fost „o operațiune foarte dificilă”.

„Natura reală a fundului mării este foarte ondulată. Titanicul însuși zace într-un șanț. Sunt o mulțime de resturi în jur. Deci, încercarea de a diferenția cu sonarul în special și încercarea de a ținti zona în care doriți să căutați cu un alt submersibil va fi într-adevăr foarte dificilă.”

O zonă de fragmente, descoperită în apropiere de Titanic

Teoria potrivit căreia zgomotele auzite anterior vin, de fapt, de la bucățile care încă se desprind din Titanic prinde contur, potrivit ultimului anunț al Gărzii de Coastă americane.

O zonă de fragmente a fost descoperită în timpul căutărilor realizate de către un vehicul submarin controlat la distanţă (ROV), în apropiere de Titanic.

Experţii care participă la căutări evaluau aceste informaţii, care urmează să fie discutate într-o conferinţă de presă, la Boston, în nord-estul Statelor Unite în următoarele ore, anunţă pe Twitter Paza de Coastă americană.

Vehiculul submarin operat la distanţă (ROV) Horizon a găsit fragmentele respective, pe fundul mării, în apropiere de epava Titanicului.

Conferinţa de presă urmează să fie susţinută de către contraamiralul John Mauger, comandantul Primului District al Pazei de Coastă americane, şi căpitanul Jamie Frederick, coordonatorul intervenţiei Primului District al Pazei de Coastă americane.

Mai multe