Israelul se află în spatele celor 5.000 de pagere-capcană! Explozia simultană a acestor dispozitive a ucis 12 persoane în Liban și Siria

18 septembrie 2024 14:17   Internațional
Ultima actualizare:

5.000 de pagere au explodat simulat marți, rănind 2.800 de membri Hezbollah și civili. 12 oameni au murit în Liban și Siria. Atacul a fost pus la cale de agenția de spionaj Mossad și de armata israeliană. Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a cerut tuturor spitalelor să fie în alertă maximă pentru a primi cât mai multe persoane rănite.

O fetiță de 8 ani a fost ucisă

De asemenea, el le-a cerut cetățenilor „care deţin acest tip de echipamente să se îndepărteze de ele cât mai repede posibil şi sfătuieşte pacienţii care nu sunt urgenţi să îşi amâne vizita la spital”. În imaginile apărute în presă, victimele acestui atac au fost surprinse într-o baltă de sânge, cu răni adânci, unele dintre ele având chiar mâinile sau picioarele amputate. Printre morți se află și o fetiță de doar 8 ani.

Principalele spitale și serviciile de urgenţă au spus că sunt copleşite de numărul mare al victimelor. La Beirut, ministrul educaţiei a anunţat că miercuri şcolile vor fi închise. Iordania a anunţat, marţi, că este pregătită să furnizeze „orice asistenţă medicală necesară sectorului medical libanez pentru a trata miile de cetăţeni libanezi care au fost răniţi”.

Armata israeliană a implantat explozibil în pagere

Se pare că armata israeliană și agenții de informații au reușit să aibă acces la 5.000 de pagere „la nivel de producție” și să introducă o cantitate mică de explozibili în ele, cu câteva luni înainte ca acestea să fie importate în Liban, conform unor surse de securitate, citate de Reuters.

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului, conținând material exploziv, care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice fel de orice mijloace. Prin niciun fel de dispozitiv sau scaner”, a declarat o sursă libaneză, conform adevarul.ro. Hezbollah, mișcarea islamistă libaneză, a comandat pagerele de la o companie din Taiwan, Gold Apollo.

Directorii acesteia au explicat însă că dispozitivele au fost fabricate și vândute sub licență de compania BAC Consulting din Budapesta, Ungaria.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat Israelul de terorism, după acest atac, conform News.ro. SUA „nu au fost implicate” în seria de explozii de pager din Liban şi „nu erau la curent” în avans cu niciun atac, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Mai multe