Israelul a anunțat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, conform acordului de încetare a focului

Israelul a anunțat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în conformitate cu armistițiul încheiat între cele două tabere. Israel și Hamas, cu medierea Statelor Unite, Egiptului și Qatarului, au ajuns marți noapte la un acord privind o încetare a focului de patru zile și eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Fâșia Gaza în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

Război în Israel Foto: Profimedia
Război în Israel Foto: Profimedia

Câți ostatici a eliberat Israelul 

 Israelul a anunțat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în conformitate cu armistițiul încheiat între cele două tabere, scrie Antena3CNN.ro. Qadura Fares, care conduce un grup de susținere a prizonierilor, a declarat că 33 de prizonieri eliberați în Cisiordania au fost predați unei echipe a Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Ceilalți șase au fost eliberați dintr-un centru de detenție din Ierusalim, a spus el.

Ministerul de Externe israelian i-a convocat, vineri, pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei, în urma unor declaraţii ale premierilor acestor ţări despre războiul din Fâşia Gaza, interpretate de oficialii israelieni drept o "susţinere a terorismului" grupării palestiniene Hamas.

Conferință de presă comună 

Premierii spaniol şi belgian, Pedro Sanchez şi Alexander De Croo, au avut anterior, vineri, o conferinţă de presă comună în Egipt la punctul de frontieră cu Fâşia Gaza de la Rafah, după intrarea în vigoare a armistiţiului de patru zile între Israel şi Hamas în cadrul unei înţelegeri între cele două tabere pentru eliberarea de către Hamas a 50 de ostatici capturaţi în incursiunea sa militară din sudul Israelului de pe 7 octombrie în schimbul eliberării de către Israel a 150 de deţinuţi palestinieni.

„Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional", a spus Sanchez la acea conferinţă de presă, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene ce au urmat atacului Hamas din octombrie. Mai mult, premierul spaniol a apreciat că a sosit momentul pentru comunitatea internaţională şi pentru Uniunea Europeană să recunoască în sfârşit Statul Palestina".

La rândul său, premierul De Croo, care, la fel ca Sanchez, a cerut Hamas să elibereze toţi ostaticii, a declarat că „liderii politici trebuie să treacă peste propriile îndoieli şi să ia decizii, chiar dacă sunt dificile".

image
image
image
image
image
image
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
politia nu treceti jpeg
Accident 2 Mai Vama Veche jpg
STB FB jpg
piata unirii shutterstock jpg
probleme de auz jpeg
femeie buchet de flori jpg
vreme 1 mai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net