Moartea lui Evgheni Prigojin, pusă sub semnul întrebării! A fost asasinat de Putin sau, de fapt, trăiește?

24 august 2023 14:03   Internațional

O moarte despre care președintele american Joe Biden a spus că nu îl surprinde. Asta pentru că, toată lumea știa că Evgheni Prigojin avea zilele numărate, după ce Vladimir Putin nu i-a iertat niciodată trădarea. Cândva prieten și „bucătar” al liderului de la Kremlin, Prigojin și-a câștigat reputația drept cel mai crud comandant dintre cei care conduceau trupele ruse în războiul din Ucraina.

Un avion care îi aparținea fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver. „Bucătarul lui Putin” era pe lista pasagerilor, potrivit agenției de presă ruse Tass. Toate cele 10 persoane aflate la bord și-au găsit sfârșitul.

S-a speculat mult pe seama morții lui Prigojin, unii crezând că șeful mercenarilor Wagner și-ar fi înscenat moartea, alții că ar fi fost asasinat de însuși Vladimir Putin. Canalul Telegram Grey Zone, asociat cu grupării Wagner, a susținut că avionul a fost doborât de apărarea aeriană. Pe de altă parte, există și ipoteza unei explozii la bordul avionului sau o înscenare, aceasta din urmă dându-le speranță celor care speră că „rivalul lui Putin” este în viață.

Prigojin a încercat o lovitură de stat, în iunie 2023

Prigojin, un fost condamnat, bucătar și vânzător de hot dog, devenit șef mercenar cu o reputație în armata rusă, în contextul invaziei din Ucraina, nu mai era văzut cu ochi buni la Kremlin. Asta după ce a lansat un marș asupra Moscovei, pe 23 iunie, în ceea ce mulți au spus că a fost o încercare de lovitură de stat.

Prigojin a supărat Moscova, după ce a criticat public motivele oficiale invocate pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, spunându-le rușilor că au fost mințiți și că fiii lor mureau într-un război zadarnic, din cauza lui Putin. Liderul de la Kremlin a calificat gestul lui Prigojin drept trădare și a promis că nu va ierta pe nimeni implicat în tentativa de lovitură de stat.

Mai multe