Moartea lui Prigojin, ordonată „aproape sigur” de Putin. Wagner se pregătește de răzbunare. Kremlin tace

Ultima actualizare:

Putin a ordonat aproape sigur comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin, scrie Institutul pentru Studierea Războiului într-o analiză după ce Evgheni Prigojin și întreaga conducere a Grupării Wagner au murit după ce avionul în care se aflau a fost lovit de o rachetă. Conducătorii armatei ruse, în special ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major general al armatei, generalul Valery Gerasimov, ar fi extrem de puţin probabil să-l execute pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Întreaga sferă politică și de securitate a Rusiei a considerat probabil că supraviețuirea continuă a lui Prigojin după rebeliunea lui Wagner este la discreția lui Putin, scrie ISW.

image

„Au luat notă de soarta finală a lui Prigojin”

Agenția Federală de Aviație Rusă (Rosaviatsiya) a raportat pe 23 august că toți pasagerii – Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin, Serghei Propustin, Evgheni Makaryan, Alexandru Totmin, Valeri Cekalov, Nikolai Matyuseev – au murit în accident împreună cu toți cei trei membri ai echipajului, după ce forțele ruse au doborât aeronava care îi transporta.

Presa din Federația Rusă au rulat toată seara de 23 august imagini în care o rachetă lovește aeronava în care se afla mare parte din conducerea Grupării Wagner.

Persoane care ar fi plănuit să se opună lui Putin, Kremlinului sau Ministerului Apărării au luat, probabil, notă de soarta finală a lui Prigojin pentru a reafirma sprijinul Kremlinului”, scrie ISW.

Reacția SUA după posibila asasinare a lui Evgheni Prigojin

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că moartea lui Prigojin nu îl surprinde.

„Nu ştiu încă ceea ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins. Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a spus jurnaliștilor preşedintele american.

„Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat și Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Wagner s-ar pregăti de răzbunare

Între timp, mai multe filmulețe apărute pe rețelele sociale îi arată pe membrii Grupării Wagner îndreptându-se spre granița cu Rusia, iar unii dintre ei transmit mesaje de amenințare.

"Dacă informațiile despre moartea lui Prigojin se confirmă, vom organiza un al doilea "Marș al Justiției" asupra Moscovei!", este un mesaj lansat pe platforma Telegram.

Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Rusia, dar forțele speciale din Belarus încearcă să împiedice vehiculele acestora să plece”, arată autoritățile ucrainene, citate de BBC.

Pe platforma de socializare Telegram, Grupul Wagner a postat un mesaj în care îi acuză pe oficialii Kremlinului, și în primul rând pe Putin, că ar fi responsabili de asasinarea lui Prigojin. De la Kremlin nu a venit însă nicio reacție.

Coincidenţă sau nu, moartea lui Evgheni Prigojin are loc la două luni după ce acesta a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. Atunci, el a ocupat mai multe clădiri administrative din oraşul Rostov pe Don. Răzmeriţa a durat 24 de ore și a luat sfârșit la insistențele lui Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net