NASA a schimbat traiectoria asteroidului Dimorphos

12 octombrie 2022 11:43   Internațional

NASA, agenția spațială americană, a anunțat că încercarea sa recentă de a devia traiectoria unui asteroid a avut succes. Oamenii de știință au confirmat acum că orbita unei roci spațiale de 160 de metri lățime cunoscută sub numele de Dimorphos a fost modificată atunci când sonda Dart a lovit-o, luna trecută.

Citește și: NASA a anulat cea mai mare misiune către Lună din ultimii 50 de ani!

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au făcut măsurători folosind o serie de telescoape spațiale și terestre. Misiunea a fost concepută pentru a testa o potențială strategie de apărare a Pământului împotriva obiectelor amenințătoare. Succesul Dart dovedește că o astfel de idee ar funcționa, cu condiția să fie inițiată suficient de devreme și ținta să nu fie prea masivă.

"Dart este un test pentru apărarea Pământului"

Vezi și: Cea mai clară imagine a Universului. Telescopul James Webb a scris istorie

Asteroidul orbitează o rocă spațială și mai masivă, denumită Didymos. Înainte de impact, lui Dimorphos îi lua 11 ore și 55 de minute să încheie o mișcare de revoluție în jurul asteroidului mai mare. Conform datelor prezentate, perioada orbitală a scăzut la 11 ore și 23 de minute, cu 32 de minute mai puțin.

Iată și: 15 imagini copleșitoare, din Univers. Cum arată galaxiile Tinker Bell, Trabuc sau Floarea Soarelui

„Sunt absolut încântată de anunțul de astăzi privind schimbarea perioadei orbitale din cauza impactului Dart”, a spus Cristina Thomas, investigatorul principal al Dart, potrivit publicației The Guardian.

„Sunt impresionată în mod constant de această echipă și de observațiile fenomenale pe care le-au putut colecta în cele două săptămâni de la impact. Echipa noastră s-a pregătit pentru aceste observații de ani de zile, în timp ce am lucrat pentru a înțelege perioada orbitală pre-impact, iar acest rezultat este o dovadă a cât de pregătiți am fost pentru acest moment.”

Te-ar putea interesa și: Milionarul de la groapa de gunoi! A angajat experții NASA să-i găsească averea sub maldărul de deșeuri

Două telescoape celebre ale NASA, Webb și Hubble, au surprins momentul în care nava spațială s-a ciocnit cu asteroidul lunar pe 26 septembrie. Au fost necesare zile de observație pentru a determina cât de mult impactul a modificat calea asteroidului.

Citește și: Desenul unei eleve din România va fi imprimat pe costumul unui astronaut

„Dart este un test pentru apărarea Pământului împotriva potențialelor pericole legate de asteroizi sau comete”, a spus NASA,

Mai multe