Miliardarul Calisto Tanzi, fondatorul imperiului Parmalat, a murit la 83 de ani

1 ianuarie 2022 15:52   Internațional
Ultima actualizare:

Prima zi a anului 2022 a adus o veste cutremurătoare: antreprenorul Calisto Tanzi, cel care a construit imperiul Parmalat, a murit la vârsta de 83 de ani.

Calisto Tanzi, antreprenorul de al cărui nume este legată creşterea concernului Parmalat, companie pe care a fondat-o în 1961 și care a intrat în declin la începutul anilor 2000, s-a stins din viață la 83 de ani, anunță presa italiană. 

Tanzi a investit masiv în promovarea comercială a mărcilor sale, folosind campanii publicitare inovatoare și programe de sponsorizare sportivă: de la campionii la schi alpin Gustav Thöni și Ingemar Stenmark, până la piloții de Formula 1 Niki Lauda sau Nelson Piquet.

Calisto Tanzi a deținut clubul sportiv AC Parma

Familia lui Calisto Tanzi a deținut, printre altele, clubul de fotbal AC Parma. În 2003, gruparea italiană a decis să-l vândă pe fotbalistul român Adrian Mutu la Chelsea Londra. În schimbul internaționalului nostru, clubul a încasat 23 de milioane de euro.

"Parma Calcio 1913 a aflat cu tristețe despre decesul lui Calisto Tanzi și dorește să transmită cele mai profunde condoleanțe familiei sale.

El i-a ajutat pe galven-albaștrii să câștige trofee naționale și internaționale (3 Cupe ale Italia, o Cupă a Cupelor, două Cupe UEFA, o Supercupă Europei și o Supercupă a Italiei)”, a transmis clubul emilian.

Imperiul lui Tanzi s-a prăbușit în 2003

Imperiul lui Tanzi a început să se prăbușească la începutul anilor 2000. Din acel moment, pentru afacerist au urmat ani întregi de procese și multe clipe dificile. 

Parmalat s-a prăbușit în 2003, cu o pagubă de 14 miliarde de euro, în ceea ce este considerat cel mai mare faliment din Europa. În 2008, Tanzi a fost acuzat că a deturnat aproximativ 800 de milioane de euro de la companie și a fost închis pentru fraudă. În 2011 a fost condamnat la 9 ani și două luni de închisoare, dar a fost plasat în arest la domiciliu din motive de sănătate. Toate procesele la care a participat l-au măcinat teribil și i-au slăbit starea de sănătate treptat. 

Mai multe