O geantă Dior, motiv de scandal în Coreea de Sud. Cât costă cadoul acceptat de prima doamnă a țării

26 ianuarie 2024 9:16   Internațional

După ce prima doamnă a Coreei de Sud, Kim Keon-Hee, în vârstă de 51 de ani, ar fi acceptat drept cadou o geantă Dior de la un pastor care pledează pentru unificarea cu Coreea de Nord, un adevărat scandal a izbucnit în țară.

La mai puțin de trei luni înainte de alegerile pentru Adunarea Națională a țării, presa din Coreea de Sud este plină de acuzații după ce prima doamnă, Kim Keon Hee, soția președintelui Yoon Suk Yeol, a acceptat un cadou scump de la un pastor american de origine coreeană care pledează pentru unificarea cu Coreea de Nord, Choi Jae-young, în urmă cu mai bine de un an.

Agitația a început odată cu o întâlnire între cei doi. Motivat de dorința de a „împărtăși sfaturi” în chestiuni legate de unificare cu actuala administrație, pastorul a abordat-o pe prima doamnă. În timpul acestei întâlniri, Choi spune că a auzit-o pe Kim purtând discuții la telefon despre chestiuni de stat sensibile, astfel că, alarmat de natura conversației, a decis să filmeze în secret următoarea lor întâlnire, folosind o cameră ascunsă într-un ceas de mână.

Cât costa geanta Dior primită de prima doamnă a Coreei de Sud

În înregistrarea ajunsă pe Internet, în timpul celei de-a doua întâlniri dintre cei doi, el i-ar fi oferit o geantă Dior în valoare de 3 milioane de woni, adică 2.240 de dolari. „„De ce continui să cumperi astfel de obiecte? Te rog să nu cumperi lucruri atât de scumpe”, i-ar fi spus prima doamnă pastorului, potrivit tabloidului The Guardian.

Legislația sud-coreeană prevede că este ilegal ca funcționarii publici și soțiile să primească cadouri în valoare de peste 1 milion de woni. Deși transferul genții către Kim nu este evident, obiectul vestimentar continuă să fie așezat pe masă în prezența ei.

Pastorul a declarat pentru presa străină că a fost motivat de dreptul publicului de a afla despre presupusa corupție. Acesta susține că i-a trimis un mesaj lui Kim în prealabil, anunțând-o că îi aduce geanta și că nu a existat nicio încercare de a o refuza sau de a o returna.

De cealaltă parte, prima doamnă Kim Keon Hee nu este străină de controverse, după ce a rezistat unei serii de acuzații, inclusiv plagiat în ceea ce privește scrierile sale academice, CV-uri și acuzații de manipulare a acțiunilor de la bursă. Agenția anticorupție din Coreea de Sud a declarat că investighează cazul. Până în prezent, biroul prezidențial nu a oferit nicio declarație oficială.

Mai multe