Olena Zelenska, mărturii despre primele zile de război: “Am simţit că sunt într-un joc video”

20 iunie 2022 5:00   Internațional

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a acordat un interviu pentru publicaţia britanică The Guardian, în care a vorbit despre primele zile ale războiului, dar şi cum a fost să stea două luni ascunsă cu cei mici.

Primele ore al războiului, pornit de Rusia în 24 februarie, au fost debusolante pentru Olena Zelenska, care a măritată cu liderul ucrainean din 2003. S-a trezit dis de dimineaţă, sub sunetul exploziilor. când Zelenski a anunţat-o că “a început”.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, pentru prima dată împreună de când a început războiul

În timp ce soţul ei se îndrepta spre consiliul de securitate, Prima Doamnă a mers să îi ia pe cei 2 copii, Oleksandra (17 ani) şi Kirilo (9 ani), pentru a merge în subsolul casei. Olena recunoaşte că nu credea că războiul va începe şi nu avea nici paşaportul pregătit.

“Am simţit că trăiesc o realitate paralelă. Era ca şi când jucam un joc video şi trebuie să trec anumite nivele pentru a ajunge acasă. Am încercat însă să îmi păstrez calmul şi am avut un zâmbet ciudat pe faţă întreaga zi, pentru a nu arăta copiilor că sunt panicată. Am urmat doar ordinele de securitate, am mers unde ni s-a spus”, a spus Zelenska.

Citeşte şi: Jill Biden, întâlnire emoționantă cu soția președintelui Zelenski! VIDEO

Ea şi soţul ei s-au revăzut seara, când Zelenski a anunţat-o că va fi dusă cu cei mici într-un loc sigur. El era ţinta numărul 1 a ruşilor, iar familia lui, ţinta numărul doi, aşa că Olena şi copiii trebuiau protejaţi. Atunci a realizat că s-ar putea să nu îşi mai vadă soţul niciodată. Însă soţia lui Zelenski spune că nu s-a gândit prea mult că ar putea fi ţinta Rusiei, pentru a nu cădea în paranoia.

Olena şi copiii nu au plecat din Ucraina, dar au fost mutaţi des

Prima Doamnă a povestit că ei nu au părăsit nicio clipă Ucraina, dar au fost mutaţi des. În plus, nu au stat sub apă sau pământ. Soţia lui Zelenski nu a avut voie să ia cu ea telefonul sau orice alt dispozitiv electronic, care i-ar fi putut ajuta pe ruşi să o găsească. Ea a comunicat rar cu liderul de la Kiev, prin intermediul serviciilor secrete. I-a văzut însă discursurile la televizior: “Cunoscându-l, cred că a folosit toate resursele emoţionale pentru a transmite mesajul mai departe”.

Olena e mulţumită că cei mici s-au comportat perfect: “Au fost ideali. În general, trebuie să le repeţi un lucru de o mie de ori, dar acum au făcut tot ce li s-a spus imediat”.

Olena şi cei mici au revenit în Kiev

 La 3 luni de la începerea războiului, situaţia din Kiev e mult mai calmă, aşa că Zelenska şi copiii au putut reveni în capitala Ucrainei, cel puţin pentru moment. Însă locaţia celor 3 e una secretă, iar paza e încă una foarte dură. Le este mai bine totuşi, pentru că pot petrece timp cu Zelenski. Olena a mai povestit că fiica ei speră să poată începe facultatea în septembrie, iar cel mic vizează să îşi revadă prietenii.

Acum, ea spune că nu e îngrijorată pentru sănătatea mintală a lui Zelenski, ci pentru cea fizică: “Se releaxează după perioade lungi de stres şi atunci contactează un virus. Încerc să am grijă de el, dar nu ascultă”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe