Țeapa imensă pe care a luat-o un bătrân în numele dragostei. A rămas fără economiile pe viața: „Nu mai am bani, familie sau suflet pereche”
Un bărbat de 75 de ani a relatat cum a pierdut 715.000 de dolari, economiile lui de-o viață, după ce a fost păcălit să "investească" în compania "unchiului" unei femei mult mai tinere, despre care credea că este îndrăgostită de el.
Escrocheria a început în mai anul trecut, când o femeie pretinzându-se o chinezoaică de 37 de ani, pe nume Violaine Chen, locuind în San Francisco, i-a trimis un mesaj pe LinkedIn. În următoarele trei luni, ea l-a convins să își transfere toate economiile într-o platformă de tranzacționare falsă, promițându-i că se vor căsători și vor trăi împreună cu profitul investiției, conform DailyMail, citat de Adevarul.
Când i-a spus că nu mai are bani, femeia a încetat să-i mai răspundă la mesaje. Inițial, nu a putut să creadă că a fost înșelat, dar, în cele din urmă, a cerut ajutorul FBI.
Americanul de 75 de ani, care a dorit să rămână anonim, este doar unul dintre milioanele de oameni din întreaga lume care cad victime acestor escrocherii clasice, unde "femei tinere" seduc online persoane vulnerabile și singure, convingându-le să investească în scheme false.
În realitate, mulți dintre escroci sunt bărbați și își au sediul în complexuri conduse de sindicate criminale chinezești în anumite zone din Asia de Sud-Est și Africa de Vest, potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la The Journal.
Mulți dintre escroci sunt ei înșiși victime ale traficului de persoane. Aceștia sunt instruiți și primesc telefoane și scenarii de urmat cu „ținte” lor, sub amenințarea violenței.
În ce credea bătrânul că investește, de fapt, banii
Femeia l-a contactat inițial pe americanul de 75 de ani prin LinkedIn. După un schimb de amabilități, i-a sugerat să continue discuțiile pe WhatsApp, unde conversațiile s-au intensificat, mai ales după ce el i-a spus că încă lucrează, are un fond de pensii și, deși locuiește cu partenera sa de 40 de ani, sunt despărțiți.
La rândul ei, Violaine Chen i-a trimis fotografii cu "ea" în restaurante de lux, la cumpărături și călătorind și i-a spus că s-a mutat în SUA din China cu opt ani în urmă, că se simte singură și că este în căutarea dragostei adevărate.
Vorbeau frecvent pe WhatsApp despre pasiuni comune: mâncare, călătorii, fitness și animale de companie, iar ea i-a trimis chiar descrieri detaliate ale meselor și antrenamentelor ei.
Au avut câteva apeluri vocale scurte și un apel video la început - probabil realizat de un model într-unul dintre complexuri - dar apoi au comunicat numai prin mesaje.
După ce au stabilit o relație, Violaine Chen a început să-i povestească despre compania "unchiului" ei, care făcuse o avere din tranzacționarea aurului pe o platformă numită FX6. În următoarele trei luni, ea l-a manipulat și l-a convins să transfere 715.000 de dolari pe această platformă, care apoi a dispărut, la fel ca și ea.
Între timp, asigurându-l că poate avea încredere în ea, cei doi au plănuit chiar și o excursie împreună, pe care ea a spus că o pot face folosind profiturile din investițiile lui.
Până și banca l-a avertizat
Pe măsură ce sumele transferate pe platforma indicată de femeie creșteau, banca sa a început să-l avertizeze că ar putea fi victima unei escrocherii. Când bărbatul a început să aibă îndoieli legate de faptul că tânăra solicita alte sume de bani, ea l-a făcut să se simtă vinovat pentru lipsa lui de încredere.
„Neîncrederea ta în mine m-a făcut să simt încă o dată nestatornicia bărbaților", s-a supărat chinezoaica atunci când bătrânul a devenit suspicios.
Astfel, el a continuat să transfere bani și să "investească" în viitorul său alături de "tânăra femeie", ajungând să-și vândă acțiunile și să ia împrumuturi pentru a face față plăților tot mai mari. Apoi, când a spus că nu mai avea nimic de investit, ea a dispărut.
La început, i-a trimis mesaje disperate, rugând-o să răspundă și să-i explice ce s-a întâmplat. Într-unul dintre ele, el spunea: „Fă-mi o favoare și împușcă-mă. Nu mai am pentru ce să trăiesc. Nu mai am bani, nu mai am familie și nici suflet pereche". Desigur, nu a primit niciun răspuns.
În cele din urmă, bărbatul de 75 de ani a reclamat-o pe Violaine Chen la FBI, ai căror reprezentanți au declarat că astfel de cazuri sunt din ce în ce mai numeroase și că șansele de recuperare a banilor sunt destul de mici.