#Coronavirus

UE va intra într-un stadiu post-urgență a pandemiei. Ce măsuri vor fi luate la nivel de stat

28 aprilie 2022 6:26   Internațional

Comisia Europeană a anunțat statele membre UE că vom intra într-o nouă fază post-urgență a pandemiei cu virusul Sars-Cov-2, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei. 

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă asupra faptului că țările din întreaga lume testează din ce în ce mai puțin, iar asta împiedică autoritățile să afle modul în care virusul Sars-Cov-2 se transmite.

Cu cât au scăzut ratele de testare

Chiar dacă varianta Omicron nu este la fel de periculoasă, țările trebuie să continue să supravegheze infecțiile cu Sars-Cov-2, a fost avertismentul directorului general al OMS, Teodros Adhanom Ghebreyesus, care este de părere că națiunile lumii sunt „oarbe” cu privire la răspândirea COVID-19, din cauza ratelor scăzute de testare. 

„Pe măsură ce numeroase ţări reduc testarea, OMS primeşte din ce în ce mai puţine informaţii despre transmitere şi secvenţiere“, a declarat Ghebreyesus.

Vezi și Aplicația care-ți spune dacă ai COVID. Cum funcționează cea mai nouă tehnologie de pe smartphone

De asemenea, Bill Rodriguez, directorul executiv al FIND, a transmis că ratele scăzute de testare au ajuns să fie mai mici cu 70% sau chiar 90%. 

Cum trebuiesc urmărite cazurile de COVID-19

„Avem o abilitate fără precedent de a şti ce se întâmplă. Şi, cu toate acestea, în prezent, pentru că testele au fost primele victime ale deciziei globale de a lăsa garda jos, devenim orbi faţă de ceea ce se întâmplă cu acest virus“ a declarat acesta.

Citește și Milioane de cetățeni din Shanghai sunt închiși în case și strigă de la geam că mor de foame

În același timp, Comisia Europeană urmează să transmită că Uniunea Europeană a intrat într-o nouă fază a pandemiei, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor de persoane ce s-au infectat cu COVID-19 să fie similară cu a cazurilor de persoane ce s-au infectat cu gripă, pe bază de mostre.

„Această comunicare propune o abordare pentru gestionarea pandemiei în următoarele luni, trecând de la un mod de urgenţă la un mod mai durabil”, se arată în proiectul de document al UE.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe