Ar putea rămâne singura locuitoare a unui sat din România. „Alţii, de vârsta mea, s-au mutat la cimitir”

23 ianuarie 2023 20:11   Național
Ultima actualizare:

Dezolant! Depopularea României se vede şi în cifre, după ultimul recensământ: 19 milione de locuitori. Astfel, faţă de anul 2011, suntem mai puţini cu un milion de cetăţeni. Comunităţile de la ţară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii, scrie adevarul.ro. Un asemenea exemplu îl reprezintă cătunul Valea Puţului, aflat la 20 de kilometri de oraşul Buzău.

Maria Ilie are 82 de ani şi este unul dintre puţinii locuitori din Valea Puţului. În cătunul ascuns între dealurile de lângă oraşul Buzău mai vieţuiesc doar câţiva săteni. Localitatea pare înţepenită în trecut: are drumuri de pământ, iar utilităţile se rezumă la reţeaua de curent electric.

Tocmai de aceea a fost părăsit de tineri, dornici să aibă condiţii civilizate de trai. „Înainte eram mai mulţi, dar acum te vezi unul cu altul cine ştie când... Aici e o casă locuită, dincolo sunt două - trei curţi părăsite, apoi iar o gospodărie cu un bătrân. Aici era lume, dar s-a dus”, spune tanti Maria, potrivit adevărul.

„Pe vremuri era mult tineret”

Casele părăsite, roase de ploi, furtuni şi zăpezi, sunt mai multe decât cele locuite. Pâlcul de locuinţe este atât de izolat, încât nu-i de mirare că mai des apar sălbăticiuni pe uliţe.

„Era bine, pe vremuri, în Valea Puţului. Era tineret mult. Acum mai suntem doar vreo câţiva bătrâni, apoi ne ducem şi noi”, oftează bătrâna.

Cei mai tineri dintre localnici au în jur de 60 de ani, iar copiii lor au fost ultimii care au mers la şcoala din centrul satului. Până în urmă cu vreo două decenii, aici învăţau mulţi copii, care au crescut şi au luat drumul oraşelor sau al străinătăţii.

Tanti Maria locuieşte într-un colţ de sat cu multe gospodării părăsite. Ne povesteşte despre vecinii ei, soţii Cucu, pe care copiii lor i-au luat la Bucureşti, pentru a nu-i lăsa pradă neputinţei. Din gospodăria acestei familii au rămas doar amintirile. Pe prispă mai sunt câteva fotografii alb-negru, înrămate, din tinereţea proprietarilor, neclintite de peste 20 de ani. „A fost o casă frumoasă, care a ajuns în paragină. Copiii nu au cui să o vândă”, încheie femeia.

„Mulţi s-au mutat la cimitir”

Un alt bătrân evocă trecutul cătunului în care mai trăiesc 20 de familii. Fănel Poşircă (76 de ani) locuieşte singur şi munceşte cu ziua pe la vecini, pentru că pensia pe care o primeşte după ce a lucrat în agricultură nu-i ajunge de la o lună la alta. Omul îşi aduce aminte de vremurile demult apuse, când satul era plin de viaţă.

„Am lucrat aproape 20 de ani la Cooperativa Agricolă de Producţie. Atunci eram nu mai puţin de trei echipe şi plecam cu noaptea-n cap la câmp. Acum, adio, nu mai e nici CAP, nu mai sunt nici tineri, au plecat peste hotare, pentru un trai mai bun. Alţii, de vârsta mea, s-au mutat la cimitir”, povesteşte, cu voce joasă, unchiaşul.

Mai multe