Adevăratul motiv pentru care nu este bine să faci curat în ziua de Paște. De ce este o regulă strictă

15 aprilie 2023 5:00   Național

Creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Paște. În Sâptâmăna Mare, gospodinele sunt pregătite pentru sărbătorile pascale. Fiind numită și Săptâmăna Patimilor (patimile lui Isus Hristos înaintea răstignirii), fiecare zi este marcată de superstiții și tradiții, printre care și cele legate de curățenie. Așadar, când se face curățenie și de ce nu este bine în ziua de Paște?

Amintindu-ne de sacrificiul suprem făcut de Mântuitorul Iisus Hristos, dar și de miracolul Învierii, Paștele este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși. În această mare zi, nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se muncește, cei care fac asta, se spune că vor atrage energiile negative asupra lor și vor avea parte doar de rele, fiind o sărbătoare cu cruce roșie.

Când trebuie să faci curățenie de Paște?

Însă, până în ce zi putem face curățenia de Paște? Ei bine, din Lunea Mare, până în Joia mare, femeile trebuie să ducă la bun sfârșit toate sarcinile gospodărești. Mai exact, curățenia pentru sărbătorile pascale, potrivit tradiției, începe în Lunea Mare, atunci când toată casa trebuie aerisită pentru ca relele de peste iarnă să fie date afară.

Apoi, de Marțea Mare, a doua zi din Săptămâna Patimilor, gospodinele trec la curățenie în casă, spală geamurile, perdelele, covoarele etc. Acum, Miercurea Mare. Această zi este ultima în care se mai poate face curățenie, femeile mai pot spăla și călca rufe în această zi. Și nu doar pentru femei este o zi de muncă pentru curățarea gospodăriei, ci și bărbații ar trebui să ofere o mână de ajutor.

În Joia Mare se vopsesc ouăle și se gătesc cozonacii și pasca, iar în Vinerea Mare este post negru și zi de doliu, așadar nu se fac nici treburile gospodărești și nici nu se gătește. Prin urmare, dacă vă apucați de curățenia de Paște, ultima zi în care puteți face asta este Miercurea Mare.

De ce există această regulă?

De asemenea, o veche tradiție spune că „Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că te blesteamă casa!”. De unde vine această regulă? Ei bine, acest obicei de curățire de primăvără în casele oamenilor, pentru a fi pregătită pentru cea mai mare sărbătoare a anului, marchează eliberarea evreilor din sclavia din Egipt - Paștele din Vechiul Testament.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Mai multe