Afacerea care a adus succesul unei familii din Bihor. O sticlă de jumătate de litru din această licoare bahică se vinde și cu 200 de lei

24 septembrie 2024 16:55   Național

Este o băutură tradițională apreciată de-a lungul întregii țări, iar pentru o familie din județul Bihor, a fost și cheia unui succes de-a dreptul impresionant. Este vorba despre pălincă, pe care o familie din țara noastră reușește să o vândă la un preț impresionant!

Mulți dintre noi apreciem un pahar dintr-o băutură bună, ocazional. Iar cum ne aflăm la mijloc de toamnă, de ce să nu luăm o sticlă dintr-o băutură delicioasă și tradițională, făcută chiar în țara noastră? Iar dacă tot ne-am decis să cumpărăm pălincă, poate vom fi de acord că cea produsă de această familie din Bihor are o calitate excepțională și un gust de vis!

Florian Chișe, originar din satul Tulcan, folosește rețete vechi, de familie, pentru a pregăti această băutură. Vechi de mai bine de un secol, aceste rețete dau un produs atât de bun, încât bihoreanul poate vinde o sticlă de jumătate de litru chiar și cu 200 de lei!

Pălinca specială produsă după o rețetă veche de un secol

„După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, a spus Florian Chișe, potrivit observatornews.ro.

Acum, băutura poate să aibă doar 16 – 17 grade, însă la final, pălinca produsă de bihorean va ajunge la 50 de grade, iar gustul ei va fi unul special!

Jumătate de litru se vinde cu 200 de lei

Desigur, în acest loc supranumit patria pălincii românești, Florian Chișe nu este, nici pe departe, singurul care produce această băutură! Autoritățile permit o producție de maxim 50 de litri pentru consum propriu, iar cei care depășesc această valoare au nevoie de certificat de producător.

Cei dorinici să facă pălincă știu că pentru aproximativ 7 litri de băutură au nevoie de cam 100 de kilograme de fructe.

„Sper să fac şi eu vreo 50 de litri de pălincă, din vreo tonă de prune, împreună cu mere amestecate. Venim de dimineaţă şi durează la fiecare cazan în jur de 4 ore”, mai spune un localnic.

Mai multe