Alimentul unic în lume, produs exclusiv în România. Este disponibil într-o singură locație, dar puțini români îi cunosc existența

7 octombrie 2024 7:21   Național
Ultima actualizare:

România este o țară cu o bucătărie plină de gusturi complexe și delicioase, iar preparatele noastre deja devin tot mai apreciate și pe plan internațional. Însă, un nou aliment delicios, unic, a devenit popular dincolo de hotare, deși nu este foarte cunoscut de români.

Cu toții suntem familiarizați cu „numele mari” ale bucătăriei românești, fie că este vorba despre rețete tradiționale complexe, ori simple produse făcute în țara noastră, cum ar fi diversele sortimente de brânză, cârnați, sau chiar și băuturi precum țuica.

Însă, nu foarte mulți români știu că în Cluj se prepară o brânză unică în lume, care are la bază rețete pe care le găsim în locuri precum Elveția, sau Franța. Iar motivul pentru care acest preparat, brânza de Năsal, este considerat unic, este faptul că este făcut într-o grotă veche de 300 de ani, cu ajutorul unei bacterii ce se găsește numai aici!

Brânza delicioasă care se poate face doar în România

Această brânză delicioasă stă la maturat vreme de 30 de zile, în grota de la Țaga. Ea este făcută din lapte de bivoliță și oaie, iar în unele cazuri poate fi ținută acolo și mai mult timp, chiar și 60 de zile.

„Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie”, explică un producător, potrivit observatornews.ro.

Brânza de Năsal este produsă în județul Cluj

Cei care produc această brânză specială recomandă cumpărătorilor să o consume alături de un pahar de vin bun. Iar locuitorii din Capitală au avut prilejul să guste acest produs unic din țara noastră în cadrul salonului gastronomic organizat în București.

Acestă brânză unică, produsă în județul Cluj, oferă un gust unic, care se datorează condițiilor speciale în care este produsă.

Mai multe