Amenda primită de cei care nu au formularul de localizare. Explicaţiile lui Rafila

15 decembrie 2021 14:02   Național

Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), care va fi introdus de la 20 decembrie pentru toate persoanele care intră în România, trebuie completat cu 24 de ore înainte de sosirea în ţară sau imediat după.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit cu precizări despre Formularul de Localizare a Pasagerilor, care a fost aprobat miercuri (15 decembrie), de Guvern. El a declarat că actul e în conformitate cu deciziile luate în Uniunea Europeană şi că nu va afecta în niciun fel libera circulaţie.

"România s-a aliniat deciziei CE privind instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor. Acest document nu împiedică circulația, ci ne ajută să putem localiza rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate”, a declarat Rafila, potrivit digi24.ro.

Astfel, cei care sosesc în România trebuie să compleze Formularul de Localizare a Pasagerilor cu 24 de ore înainte de a ajunge în ţară. Dacă nu reușesc să facă asta, pot merge la domiciliu și trebuie să îl completeze în 24 de ore.

Formularul trebuie completat online

Formularul trebuie completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Formularul va fi verificat de polițiștii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă documentul este completat. Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult. Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

Amendă pentru necompletarea formularului este de 2.000 - 3.000 de lei

Cei care nu completează documentul riscă o amendă de 2.000 – 3.000 de lei, a punctate purtătorul de cuvânt.

"În perioada sărbătorilor sunt foarte mulți care vin și, pentru a evita aglomerația de la frontieră, se creează această posibilitate pentru cei care nu au completat formularul când au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă”, a explicat Dan Cărbunaru.

Mai multe