Cetățenii UE care vin în România din zona Africii de Sud, testare și carantină obligatorie

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila și Raed Arafat au făcut declarații de presă sâmbătă searaFoto: Captură Video
Alexandru Rafila și Raed Arafat au făcut declarații de presă sâmbătă searaFoto: Captură Video

Alexandru Rafila a explicat că „această tulpină se transmite mai ușor”, iar curând, în aproximativ 3 săptămâni, „vor apărea primele studii care vor spune dacă noua tulpină afectează vaccinurile anti-Covid”.

Principalele declarații ale Ministrului Sănătății

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ.Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună.Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laboratoare care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a mai spus Rafila.De asemenea, dacă la nivelul UE se decide că certificatul verde are o anumită valabilitate (9 luni), ministrul susține că și țara noastră se va conforma. Raed Arafat a precizat că măsurile sunt valabile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona respectivă, în timp ce alți cetățeni care călătoresc din zonă nu vor fi primiți în țară.

Cele 7 țări sud-africane sunt: Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Eswatini, Mozambic și Lesotho. SUA au anunțat, de asemenea, interdicții de călătorie în zona sud-africană.Autoritățile din Germania și Cehia au transmis că au detectat mutații specifice noii tulpini la o persoane care s-a întors recent din Africa de Sud. Un caz a fost confirmat vineri și în Belgia. Israel și Hong Kong au confirmate și ele primele cazuri.

Întregul document cu privire la decizia CNSU poate fi verificat AICI.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net