#Coronavirus

Andrei Baciu: "Capacitatea de testare RT-PCR în România depăşeşte 70-80 de mii"

3 ianuarie 2022 9:15   Național
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a vorbit la un post de televiziune despre strategia României în lupta cu valul 5 al pandemiei de coronavirus, despre testele RT-PCR, dar și despre administrarea antiviralelor. 

Andrei Baciu spune că sunt aproape 11.000 de medici de familie, în cabinetele cărora vor fi iniţiate puncte de testare. "Capacitatea de testare RT-PCR în România depăşeşte în prezent 70-80 de mii, dar n-a fost niciodată atinsă, pentru că se folosesc şi testele rapide", a declarat, duminică seara, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, citat de Adevarul.ro. E vorba despre teste rapide prevalidate, care sunt pe o listă a Comisiei Europene, nu de orice fel de teste rapide, a explicat secretarul de stat.  

Cine se poate testa pentru COVID şi cum procedează?  

România îşi creşte capacitatea de testare, prin includerea medicilor de familie, dar atunci când o persoană va vrea să se testeze va trebui să aibă, totuşi, un raţionament medical valid în viaţa de zi cu zi, a precizat Andrei Baciu. Astfel, va beneficia de un test gratuit orice persoană care are o justificare medicală pentru a se testa. Este vorba despre oameni care au simptome sau de oamenii care au avut un contact direct cu cineva care a aflat că este pozitiv. Asta se întâmpla şi în valul patru, numai că oamenii aşteptau atunci şi câte 3-4 zile ca să vină ambulanţa să-i testeze, după ce sunau la 112.

Acum, situaţia se va schimba, spune secretarul de stat Andrei Baciu. Accesul la testare va fi îmbunătăţit. De exemplu, dacă cineva are suspiciuni că ar putea avea COVID, va intra fie pe site-ul Ministerului Sănătăţii, fie pe cel al DSP-ului din judeţul în care se află şi va găsi o listă cu toate posibilităţile de testare, inclusiv la medicul de familie. Va fi, aşadar, în primul rând o creştere a punctelor de testare, iar în al doilea rând oamenii vor avea la dispoziţie o listă a locurilor în care se pot testa.

Andrei baciu: Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că administrarea de medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19 se poate face fie în spital, fie acasă, însă doar la recomandarea medicului. „Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile”, afirmă reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

„A fost o întreagă dezbatere. Şi există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Însă – şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ - însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic. Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (...) Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile. Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a afirmat Andrei Baciu duminică seară, la Digi 24.

Acesta a subliniat încă o dată importanţa vaccinării, a testării pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, arătând că administrarea de medicamente antivirale se face fie în spital, fie acasă, dar doar la recomandarea medicului.

Mai multe