ANM anunță Cod Roșu de furtuni și vijelii. Bucureștiul va fi în epicentrul ciclonului care lovește România

25 septembrie 2024 12:26   Național

Furtuna Ashley, un ciclon format de un aer polar maritim, va ajunge în țara noastră începând de sâmbătă seara. Vârful de intensitate al acestei furtuni va fi duminică seara, iar cea mai afectată zonă a țării va fi Bucureștiul, dar și alte județe din sudul țării.

Care va fi cea mai afectată zonă

Potrivit simulărilor meteorologilor, furtuna Ashley va intra, sâmbătă, în România și va lovi zona Arad-Timișoara. Ulterior se va deplasa spre centrul țării, acolo unde va lovi puternic în zona Clujului și a altor județe din Transilvania.

Duminică, începând cu ora prânzului, furtuna se va deplasa către sud, cu ploi abundente și vijelii în centru și în sud, în special în județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, dar și în zona Dunării, acolo unde este așteptată și o viitură. Vârful de intensitate al furtunii Ashley va fi duminică seara și cea mai afectată zonă va fi Bucureștiul, dar și județele din jur.

Cu cât vor scădea temperaturile

Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. Dacă vineri sunt prognozate temperaturi ridicate de până la 34°C în sudul țării, duminică valorile vor scădea brusc, ajungând la maxime de 22°C în sud-sud-est, iar în regiunile intracarpatice, temperaturile ar putea coborî până la 15-16°C. Această diferență termică, de până la 10-15 grade, va marca o schimbare dramatică a condițiilor meteorologice.

„Monitorizăm zilnic și vom interveni cu o alertă generală, dacă va fi necesar, pe parcursul zilei de vineri. Dacă vom constata că pragul va fi depășit, vom emite avertizări de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut și în alte situații critice”, a declarat șefa ANM.

Sunt așteptate și fenomene de instabilitate atmosferică

Pe lângă răcirea bruscă, sunt așteptate și fenomene de instabilitate atmosferică, care vor începe în partea de vest și nord-vest a țării, extinzându-se ulterior la nivel național. Între sâmbătă și luni, precipitațiile vor fi semnificative, cu cantități estimate între 60-80 l/m² în unele zone, în special în vest, sud și centrul țării, unde va fi în vigoare codul portocaliu.

Mai multe