Avertismentul important dat de Blocul Național Sindical. Mii de decizii de recalculare a pensiilor pot fi greșite

14 august 2024 13:47   Național

Românii urmează să primească în această perioadă decizia de recalculare a pensiei, însă Blocul Naţional Sindical (BNS) avertizează că este foarte posibil ca multe dintre acestea să fie greșite! În plus, există și riscul ca activitatea caselor de pensii să fie blocată.

Într-un comunicat emis de către cei de la Blocul Naţional Sindical (BNS), românii sunt avertizați că există riscul ca mii dintre deciziile de recalculare a pensiilor să fie greșite! Ar putea exista situații în care sunt ignorate drepturile pe care pensionarii le-au câștigat în instanță, potrivit celor de la BNS. 

„Considerăm că, în acest moment, Casa Naţională de Pensii gestionează deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorând drepturile câştigate de pensionari în instanţă şi realitatea din teren. Recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat şi capabil să valorifice hotărârile judecătoreşti definitive”, este menționat în comunicatul BNS.

BNS avertizează că mii de decizii de recalculare pot fi greșite

Cei de la BNS mai menționează și faptul că deși în Monitorul Oficial s-a publicat decizia ICCJ în privința remedierii unor probleme privind drepturile pensionarilor care au lucrat în unităţi de producţie a energiei electrice şi în termocentrale, casele teritoriale de pensii nu au soluționat cererile acestora.

„Deşi Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial atât pentru instanţele de judecată, cât şi pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urmă nu au dat curs soluţionării favorabile a cererilor pensionarilor care se regăsesc în situaţia reglementată, ignorând cele stabilite de către instanţa supremă”, mai menționează BNS.

Problemele de care se pot lovi pensionarii

Din păcate, în aceași situație precum românii care au lucrat în unităţi de producţie a energiei electrice, ori în termocentrale, se găsesc și cei ce au muncit în silvicultură.

BNS a mai menționat și faptul că a atras atenția de mai multe ori asupra acestui subiect, uar programul informatic folosit pentru recalculare funcționează pe baza măsurilor legislative, însă nu a fost adaptat pentru a putea integra și deciziile judecătorești.

Mai multe