Ultimele detalii despre recalcularea pensiilor! Anunțul făcut de ministrul Muncii

Ultima actualizare:

Au mai rămas câteva zile până când poştaşul va începe să aducă deciziile de recalculare a pensiilor după noua lege. În acest context, ministrul Muncii a făcut câteva precizări. A punctat faptul că fiecare pensionar trebuie să ştie că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie Foto: Pixabay.com
Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie Foto: Pixabay.com

Niciun pensionar nu va avea parte de o scădere a pensiei 

De la 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua lege a pensiilor prin care seniorii vor primi pensiile recalculate. Este a doua creștere a pensiilor de anul acesta, în condițiile în care acestea au fost indexate, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Autoritățile promit că vor fi creșteri substanțiale, în special pentru anumite categorii de pensii.

Simona Bucura Oprescu ministrul Muncii a declarat că niciun pensionar nu va experimenta o scădere a pensiei în urma recalculării.

Din ce este compus stagiul total de cotizare 

Potrivit ministrului, noua lege care va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024 are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Astfel, datorită acestui aspect, „pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.”

Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra. Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv. 

Ce a punctat ministrul Muncii 

Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei. Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii. 

„De fiecare dată, majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei. Este cel mai important proiect de reformă din România în ceea ce privește sistemul de pensii. Prin urmare, prin noua lege, indiferent de momentul când ai ieșit la pensie, formula reprezentată de totalul punctelor acumulate ne duce într-o zonă de echitate indiferent de momentul în care ai ieșit la pensie”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru România TV.

"Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani” 

Cât despre punctele de stabilitate, Simona Bucura Oprescu a declarat că „punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. În noua lege avem posibilitatea de a rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, este opțiunea fiecărui angajat. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani”, a mai completat aceasta, potrivit sursei citate.

Ce se întâmplă cu pensiile de urmaș

De asemenea, potrivit ministrului Muncii, în ceea ce privește pensia de urma, prevederile au rămas neschimbate. „Cu privire la pensia de urmaș, prevederile au rămas neschimbate. Soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului. Pensia defunctului se recalculează, iar urmașul va primi 50% din pensia recalculată, dar, cu alte cuvinte, avem 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru mai mult de doi urmași. După cum știți, în 2020 – 2021, în PNRR România s-a angajat că toate pensiile vor fi recalculate, iar plecând de la asta,acest ajutor era un beneficiu suplimentar. În 350/2023 nu se regăsește această prevedere.

Pensionar poți fi doar dacă ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Excepțiile sunt, cazurile de invadilitate, în cazul în care ai muncit o zi, dar ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă, vei primi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș”, a mai completat Simona Bucura Oprescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a Romaniei si Principele Radu foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer_shutterstock 2123771615 jpg
aleea cununilor facebook jpg
piki antena 1 jpg
WhatsApp Image 2024 09 17 at 15 31 26 jpeg
458400548 832479939068191 3801187412317697331 n (1) jpg
bani multi pensie jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
dragos tabaran a murit jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net