Pensiile cresc cu 33%. Când vin deciziile de pensionare şi când sunt distribuiţi banii

Ministerul Muncii a anunțat cum se calculează numărul de puncte de pensie după fiecare lună de muncă. Totodată, a fost anunțată și data când vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Este vorba despre perioada 15 - 31 august. 

Pensiile cresc cu 33% Foto: Pixabay.com
Pensiile cresc cu 33% Foto: Pixabay.com

Cum se calculează numărul de puncte de pensie

Conform MMSS, punctajul lunar se determină prin raportarea venitului brut lunar realizat, sau dacă este cazul, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv. Câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei, conform legii.

Ministerul Muncii oferă un exemplu pentru a ilustra aplicarea formulei: dacă un câştig brut lunar este de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net), acesta se împarte la câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărţit la 6.789 de lei), obținând 1,02978 puncte pentru luna respectivă (fiind utilizate cinci zecimale). 

Paşii pentru calcularea numărului de puncte: se adună punctele lunare, se împart la 12 luni, rezultând punctajul anual. Punctajul anual acumulat se adună și se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), care este de 81 de lei din 2024.

Exemplu concret

Continuând exemplul dat de MMSS, dacă o persoană a muncit 35 de ani și a avut venituri contributive exact cât este câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, atunci aceasta a acumulat 35 de puncte. În consecință, acestea se traduc într-o pensie brută de 2.835 de lei.

Nu sunt doar aceste puncte care se iau în calcul. La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate, în cazul în care persoana a lucrat peste 25 de ani: se acordă 0,5 puncte pe an între 26 şi 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 şi 35 de ani. Conform exemplului ministerului, dacă o persoană a muncit 35 de ani, aceasta ar fi acumulat 6,25 puncte de stabilitate, ceea ce echivalează cu încă 506,25 lei la pensie. În total, pensia brută ar fi de 3.342 lei. După impozitare, pensia rezultată ar fi de 3.208 lei.

Când vor fi livrate deciziile de recalculare

Între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Ce ştim concret este faptul că de cele mai mari majorări se vor bucura pensionarii care au stagii mari de cotizare. 

Când vor fi livrate pensiile

Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor. În această perioadă, cei care vor beneficia primii de noua recalculare sunt cei care primesc pensia prin poştă. Din 12 septembrie încolo, vor fi alimentate şi cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă.

După recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care va fi gata până în februarie 2025. De aceste majorări vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.

Calendarul majorării pensiilor 

15-31 august - Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de pensionare după recalculare

2-15 septembrie - distribuirea prin poștă a pensiilor în noul cuantum

12 septembrie - virarea pensiilor pe card

1 ianuarie 2025 - indexarea pensiilor cu rata inflației

februarie 2025 - finalizarea celei de-a doua recalculări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
foc soba png
vlogger surprins de bucuresti png
azuga statiune jpg
proteine scaled jpg
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 1 FOTO Tudor Neacșu jpg
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net