Azil de coșmar în Ilfov. Mizerie, mâncare expirată și medicamente periculoase – ANPC intervine și vrea să pună lacătul

13 august 2024 10:09   Național
Ultima actualizare:

Un nou scandal zguduie sistemul de îngrijire a vârstnicilor din România. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit un centru de îngrijire din județul Ilfov, unde condițiile sunt departe de cele necesare pentru asigurarea unei vieți demne persoanelor în vârstă. Centrul din comuna Siliștea Snagov, satul Gruiu, a fost vizat de un control al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ilfov, care a scos la iveală multiple nereguli grave.

Nereguli grave descoperite în centru

În urma verificărilor, inspectorii CJPC au constatat că centrul nu avea autorizațiile necesare pentru desfășurarea activităților de îngrijire a persoanelor vârstnice. Acesta funcționa într-un mod complet neconform, punând în pericol sănătatea și siguranța celor aflați în grijă.

Printre deficiențele descoperite se numără:

Utilizarea unor medicamente cu termen de valabilitate expirat – Acestea pot avea efecte adverse severe asupra sănătății vârstnicilor.

Folosirea alimentelor expirate și fără elemente de identificare – Hrana oferită era periculoasă pentru consum, riscul de intoxicații alimentare fiind ridicat.

Condiții igienico-sanitare deplorabile – Blocul alimentar improvizat/neautorizat era infestat cu insecte vii și moarte, iar igiena generală a centrului lăsa mult de dorit, cu pavimente neigienizate, pereți murdari și băi deteriorate.

Cazarea necorespunzătoare a persoanelor sub 65 de ani – Centrul primea și persoane care nu se încadrau în categoriile de vârstă pentru care era destinat, încălcând astfel normele de funcționare.

ANPC a intervenit

În urma acestor constatări, CJPC Ilfov a impus sancțiuni severe. Centrul a fost amendat cu 25.000 de lei, iar activitatea sa a fost oprită temporar. Mai mult, comisarii au propus închiderea definitivă a unității, considerând că aceasta nu poate asigura în mod adecvat îngrijirea persoanelor în vârstă.

Cu toții suntem copii, părinți sau avem în grijă persoane în vârstă, dar ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latură umană. În astfel de situații, este obligatoriu ca locațiile să fie autorizate, iar personalul să asigure și să respecte demnitatea acestor persoane”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC.

Pe lângă sancțiunile administrative, CJPC Ilfov a sesizat organele de urmărire penală, având în vedere gravitatea situației. Ancheta urmează să stabilească dacă administratorii centrului pot fi trași la răspundere penală pentru neglijența care a pus în pericol viața și sănătatea vârstnicilor.

Această situație vine să sublinieze încă o dată necesitatea unei monitorizări riguroase a centrelor de îngrijire din România, pentru a preveni repetarea unor astfel de abuzuri și pentru a asigura condiții de viață decente pentru cei mai vulnerabili dintre noi.

Mai multe