BAC 2024, sesiunea de toamnă. S-au afișat rezultatele. Cea mai mică rată de participare din ultimii 20 de ani

26 august 2024 10:09   Național

Astăzi, 26 august 2024, emoțiile au atins cote maxime pentru elevii care au susținut a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Ministerul Educației a publicat primele rezultate ale Bacalaureatului de toamnă 2024 la ora 12:00, iar candidații au avut posibilitatea să își verifice notele pe platforma oficială bacalaureat.edu.ro.

Ministerul Educației a afișat notele pe site

Elevii au putut accesa platforma online pentru a vedea notele obținute, după ce rezultatele au fost afișate la ora 12:00. Conform tradiției, notele au fost publicate într-un format anonimizat, pentru a proteja confidențialitatea candidaților.

Pentru cei care nu sunt mulțumiți de notele obținute, există opțiunea de a depune contestații. Contestațiile pot fi depuse astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Procedura este simplă: candidații trebuie să completeze o declarație în care specifică faptul că au luat la cunoștință de notele obținute și că doresc reevaluarea lucrărilor. Declarațiile și contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, la centrele de examen, cât și electronic, prin intermediul adreselor de e-mail comunicate de fiecare liceu sau centru de examen.

Rezultate BAC 2024, sesiunea de toamnă

În sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din acest an s-au înscris peste 33.600 de candidați. Aproape două treimi dintre aceștia (65,47%) provin din promoția curentă, restul fiind absolvenți din promoțiile anterioare care nu au reușit să promoveze în sesiunile anterioare sau care nu au participat la examenul din vară.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat este văzută de mulți elevi ca o a doua șansă pentru a-și demonstra cunoștințele și pentru a-și asigura promovarea examenului. Elevii speră să obțină note mai mari și să își îmbunătățească mediile, mai ales în contextul în care examenul din vară a fost marcat de dificultăți și de o rată de promovare mai mică decât în anii anteriori.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă și o medie generală de cel puțin 6.

Cum s-a desfășurat sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024?

Această sesiune de toamnă a adus și o noutate: evaluarea digitalizată a lucrărilor, o premieră implementată de Ministerul Educației pentru a crește transparența și eficiența procesului de corectare. Cu toate acestea, criteriile de evaluare, baremele și tipurile de subiecte au rămas aceleași ca în sesiunile anterioare, astfel încât elevii să fie evaluați într-un mod consistent și corect.

După depunerea contestațiilor, lucrările vor fi reevaluate, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 30 august. Ministerul Educației va centraliza toate datele și va anunța rezultatele finale pe platforma oficială și în centrele de examen. Aceasta va fi ultima șansă pentru candidați de a-și modifica notele și de a-și asigura promovarea examenului de Bacalaureat.

Cea mai mică rată de participare din ultimii 20 de ani

Cu un total de 33.600 de candidați înscriși, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2024 reprezintă cea mai mică rată de participare din ultimele două decenii. 

Mai multe