Românul care s-a întors la şcoală pentru a absolvi liceul după 18 ani: „Am vrut să le dau exemplu copiilor că se poate”

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an are propriile poveşti. Una dintre acestea, despre voinţă, a fost scrisă de un bărbat din judeţul Olt, în vârstă de 42 de ani, cu doi copii, care după 18 ani s-a întors la şcoală pentru a absolvi liceul, informează adevarul.ro.

La centrul de examene din Slatina, rudele erau mai emoţionate ca elevii. FOTO: Adevărul
La centrul de examene din Slatina, rudele erau mai emoţionate ca elevii. FOTO: Adevărul

Povestea lui Nicolae este una clasică pentru cei care vor să dea un exemplu copiilor despre importanţa şcolii. S-a întors la liceu în 2019, după aproape 20 de ani de la absolvirea şcolii profesionale, susţinut foarte mult de soţie.

„Am vrut să dau un exemplu copiilor că se poate”, a declarat el pentru reporterul „Adevărul”. Are 42 ani, Nicolae este căntăreţ bisericesc, este căsătorit, are doi copii şi pe cel de-al treilea pe drum, o slujbă bună, o familie frumoasă.

Are, s-ar putea spune, o viaţă liniştită. Numai că a dorit cu tot dinadinsul să termine şcoala pe care nu a putut să o facă în adolescenţă. Atunci, şi-a dorit să termine liceul şi să facă facultatea de Teologie, însă părinţii nu şi-au permis să-l susţină.

A terminat şcoala profesională în 2001 şi s-a întors din nou la liceu înainte de pandemie. Pentru seral nu a avut prea multe opţiuni, aşa că acum a absolvit cu specializarea electrician.

Aceasta înseamnă că probele la care susţine Bacalaureatul sunt destul de „înfricoşătoare”: matematica şi fizica. Nu sunt disciplinele lui favorite, tocmai de aceea a făcut şi meditaţii. „La matematică şi la fizică am făcut meditaţie, câte şapte-opt şedinţe la fiecare, să vedem ce reuşesc. La română am considerat că nu este nevoie. După BAC, de ce nu, poate am să urmez Teologia. Vreau să-i inspir şi pe ai mei şi pe alţi copii să meargă înainte şi să meargă la şcoală”, a mai spus el.

Rezultatele se vor afişa la 26 august
Rezultatele se vor afişa la 26 august

Cântăreţ bisericesc a devenit cumva din întâmplare, la sugestia unui unchi. „Prima mea şcoală a fost şcoala de mecanici agricoli. După care un unchi mi-a sugerat - uite, eu sunt bătrân, te las... ­N-aveam treabă cu biserica. Până într-un final am ajuns. Am mers la biserică şi m-am hotărât să abandonez după doi ani şcoala de mecanici şi să dau examen la seminar la Vâlcea. Mi-a plăcut meseria asta, e o vocaţie efectiv, e o chemare. Eu la biserică mi-am întâlnit şi soţia, în aceeaşi biserică ne-am şi căsătorit”, şi-a mai povestit viaţa, pentru „Adevărul”, bărbatul care acum se află la a doua încercare de a lua BAC-ul.

Dacă Nicolae priveşte cu maturitate prezenţa la acest examen, colegii lui mai tineri erau foarte relaxaţi după proba de la limba română.

„Proba a fost excelentă. Am ştiut aproape tot. La subiectul III am scris jumătate, la naraţiune, sau ce fu, că nu mai ştiu, n-am scris deloc, iar subiectul I – tot. Oricum, am nevoie de un 5 să iau BAC-ul, că la celelalte a fost boboc. Mai trebuia să iau la Româna asta, că m-a terminat. La prima sesiune am luat 4.50, îmi trebuia 5 în cap”, a spus unul dintre absolvenţii ieşiţi pe poarta centrului de examen din Slatina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
restaurant  jpg
durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
1 leon danaila despre cance jpg jpeg
dieta jpg
Nave naziste in Dunare scoase la suprafata din cauza secetei  FOTO AFP (2) jpg
vaccin jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net