Biserica unică din România din anul 1077. Are formă circulară și se află în inima Transilvaniei

10 noiembrie 2024 22:00   Național

În inima Transilvaniei există un loc unic în țara noastră, despre care nu foarte mulți români știu. Este vorba despre o biserică veche de sute de ani, însă care impresionează nu doar datorită vechimii ei incredibile, ci și datorită formei neobișnuite! Este vorba despre Biserica Rotondă, care, după cum sugerează și numele, are o formă circulară.

De-a lungul lumii vom întâlni biserici construite în nenumărate stiluri arhitecturale, însă, cel puțin în România, o biserică circulară este, fără doar și poate, o raritate. Biserica Rotonda se află în Geoagiu Băi, în județul Hunedoara, iar în spatele ei se află o istorie veche de secole.

Acest loc special a fost construit în secolul XI, lucru ce înseamnă că biserica de aici este una dintre cele mai vechi din țara noastră. Peisajul din jurul ei este unul superb, iar dacă nu am ști că în interior se află o biserică, poate că mulți dintre noi ne-am gândi că această clădire are cu totul alt tip de întrebuințare.

O legendă spune că biserica ar fi fost ridicat de un grup de cruciați ce se întorceau din Ierusalim, pe drumul roman ce străbate zona.

Este una dintre cele mai vechi biserici din România

Diametrul exterior al clădirii este de 10 metri, iar biserica a fost atestată pentru prima oară în documente în 1077, când pe tronul Ungariei se afla Ladislau I. Inițial, ea a fost folosită drept biserică catolică, apoi a devenit capelă.

În curtea bisericii au fost găsite 156 de morminte, iar înhumații s-au făcut și în interiorul clădirii, deoarece copiii care mureau nebotezați erau îngropați în biserică. Se pare că familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona la acea vreme, s-a ocupat de ridicarea bisericii.

A fost transformată în muzeu

Astăzi, în această veche biserică medievală nu mai sunt ținute slujbe, iar turiștii o pot vizita oricând, deoarece a fost transformată în muzeu. Forma circulară a bisericii este o raritate pentru țara noastră, însă astfel de biserici mai există în alte zone ale Europei.

De exemplu, în Suedia și Danemarca au fost construite o mulțime de biserici circulare, iar probabil nu este deloc o coincidență că acest stil era la modă prin secolele XI – XII, adică exact în perioada în care acest loc a fost ridicat și în Transilvania.

Mai multe