Cât de rău golesc Târgurile de Crăciun buzunarele? Atenţie la bugetul alocat de sărăbători!

4 decembrie 2022 18:57   Național
Ultima actualizare:

Aşteptate tot anul de români, săraci sau bogaţi, mari sau mici, Sărbătorile înseamnă în primul rând bucate tradiţionale şi licori calde. Unde pot fi consumate acestea cel mai bine dacă nu la târgurile de Crăciun, locul unde românii găsesc spiritul sfârşitului de an? Click! a întocmit pentru dumneavoastră mercurialul celor mai importante târguri de Crăciun din România.

Sibiu

Târgul de Crăciun de la Sibiu s-a deschis pe 11 noiembrie şi îşi va închide porţile pe 8 ianuarie. Programul este de luni până vineri între orele 11.00-21.00. Iată câteva preţuri: un ceai cald costă 5 lei, vinul fiert e de la 9 la 12 lei, iar un langoş sau o gogoaşă costă între 10 şi 20 de lei în funcţie de umplutura aleasă. Cei care vor să ia acasă vor da pentru un kilogram de cârnaţi afumaţi între 52 şi 105 lei, iar pentru unul de tobă, 65 lei.

Un sandviş cu cârnaţi costă 20 de lei. Pentru copii, distracţiile sunt multe, dar vai de părinţi! O participare la atelierele lui Moş Crăciun costă 30 de lei de copil, o tură cu roata panoramică de 22 de metri costă 20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru copiii între 3 şi 10 ani, iar cei sub 3 ani au gratuitate. Târgul mai are patinoar şi carusel.

Craiova

În aceeaşi zi cu Târgul de Crăciun de la Sibiu s-a deschis şi cel de la Craiova. Câteva preţuri: 12 lei costă suta de grame de şorici, iar pastrama de oaie este 15 lei. Vinul fiert are aici printre cele mai mici preţuri, un pahar costă 8 lei.

Bucureşti

În Capitală, sunt deschide două târguri de Crăciun. Primul care a primit vizitatori a fost cel din Piaţa Constituţiei, s-a deschis pe 20 noiembrie şi va fi deschis până pe 26 decembrie. Aici, un pahar cu vin fiert costă 10 lei, unul cu ceai 6 sau 7 lei, iar un suc sau o apă plată 6 lei. Borcanele cu dulceaţă costă între 9 lei şi 35 de lei.

Lângă scenă şi în faţa ei au fost amplasate 16 rulote, tarabe şi chioşcuri cu mâncare pentru toate gusturile de la fripturi simple, româneşti la cârnaţi şi burgeri simandicoşi, cu preţuri de la 15 lei la 35 de lei porţia. Alte preţuri: 16 lei - 100 de grame de pastramă de oaie, 14 lei - 100 de grame pomana porcului sau coaste de porc, 10 lei - un pahar de vin fiert, 2 lei - o mini gogoaşă, 15 lei - 6 gogoşi. La capitolul distracţie, bucureştenii au la dispoziţie roata panoramică de 40 m înălţime care costă 25 de lei o tură. Lângă imensul disc se află un patinoar, iar câţiva zeci de metri mai departe un carusel. Pentru primul, accesul costă 20 de lei/ora, iar închiriatul patinelor 20 de lei. Copiii care vor să se dea în carusel trebuie să plătească 10 lei.

Pe 25 noiembrie şi-a deschis porţile şi târgul din Parcul Drumul Taberei din sectorul 6, care se va închide pe 27 decembrie. Aici un shot de palină costă 15 lei, un pahar cu ţuică fiartă costă 16 lei, iar unul cu vin fiert 10 lei. Un pahar cu ceai cald costă 10 lei, micii sunt 6 lei, pastrama 18 lei/100 de grame, pomana porcului 15 lei/100 de grame, sarmalele cu mămăliguţă 25 de lei/ porţia de patru bucăţi, jumările între 15 şi 20 de lei/100 de grame.

Felurile de mâncare oferite la tonetele de aici sunt atât de diverse încât este greu să faci un meniu, dar totuşi: un cârnat bavarez cu garnitură costă 36 de lei, unul dublu 42 de lei, un meniu şniţel costă 38 de lei, un hot dog între 15 şi 20 de lei, o porţie de cartofi prăjiţi cu brânză pe deasupra costă între 15 şi 25 de lei. Fasolea cu cârnaţi costă 30 porţia de 200 de grame. Cozonacii costă între 50 şi 55 de lei în funcţie de ingrediente, iar prăjiturile de casă 95 de lei/kg.

Printre atracţiile târgului menţionăm o roată înaltă de 33 de metri, un carusel cu personaje şi un patinoar cu o suprafaţă de 660 mp. O oră de dat pe gheaţă costă 20 de lei şi 25 de lei - roata panoramică. O vizită la casa lui Moş Crăciun costă 45 de lei.

Buzău

Timp de o lună, Parcul Crâng este centrul distracţiei în judeţul Buzău. Cel mai ieftin cozonac secuiesc costă 20 de lei, o clătită cu dulceaţă sau ciocolată, 15 lei, iar un păhărel cu vin fiert se găseşte la cinci lei. „Cu 50 de lei, două persoane nu au foarte multe opţiuni. Îţi iei un colac kurtos, două pahare cu vin fiert, o cafea şi poate un magnet de frigider, ca suvenir, care e şi ăsta zece lei. Preţurile nu sunt mai mari decât în oraş, dar de speriat pentru mulţi dintre noi”, ne-a declarat o buzoiancă.

Cluj-Napoca

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca s-a deschis pe 18 noiembrie şi îşi va închide porţile pe 31 decembrie. Iată ce preţuri a găsit reporterul Click! la tarabele din târg. Un pahar de ceai - 9 lei, de vin fiert - 13 lei, ciocolata caldă - 12 lei, 15 lei un suc de mere cu scorţişoară, un langoş sau o gogoaşă nu poate fi procurată sub 20 lei, turta dulce - 10 lei, un sandwich cu un cârnat în baghetă - 32 lei, o felie de pizza - 20 lei, o porţie de sarmale - 25 lei, un burger - 35 lei iar dacă vrei să iei acasă şorici de port te costă 100 de lei/kg. Pentru copii, costă 15 lei pentru carusel, 30 de lei pentru 3 ture de roată.

Timişoara

La târgul de Crăciun de la Timişoara, deschis în perioada 27 noiembrie 2022-2 ianuarie 2023, în zona de mezeluri, un kilogram de jumări costă 80 de lei kilogramul. Puţini comercianţi s-au încumetat să aducă mâncare de vânzare, iar aceştia au pus şi preţuri pe măsură. Astfel o sută de lei costă un kilogram de şorici, iar 75 de lei - pieptul de porc.

Un kilogram de caşcaval e 70 de lei, la fel şi slănina cu boia sau salamul uscat, telemeaua e 60 de lei, iar kilogramul de caltaboş e 50 de lei. În ceea ce priveşte mâncarea gătită, ceafa, pieptul de porc, ciolanul, cârnaţii, aripioarele, coastele costă 10 lei suta de grame. Pastrama de oaie costă 15 lei porţia de o sută de grame. În sfârşit, un langoş cu brânză sau smântână costă 15 lei, o plăcintă sau un ştrudel tot 15 lei, un Kurtos Kalacs e 20 de lei, iar o clătită e 20 de lei. Un pahar de vin fiert costă 10 lei. Pentru distracţie este amenajat patinoarul, care costă 30 de lei/oră, cu tot cu închirierea patinelor.

Braşov

În Piaţa Sfatului, s-a deschis cel mai mare târg de Crăciun organizat vreodată în oraş, iar bradul este împodobit cu 200.000 de luminiţe. Târgul are 60 de căsuţe, multe cu mâncare (de la plăcinte braşovene, pâine cu untură şi langoş, până la fasole cu ciolan, burgeri şi jumări). Au fost montate şi câteva mese la care oamenii să poată mânca ce şi-au cumpărat de la căsuţe.Un pahar de vin fiert este 10 lei, cele mai mici clătite costă 15 lei, iar cele uriaşe, 35 de lei. Burgerii ajung şi la 40-50 de lei.

Există şi două oferte speciale: ciocolată cu jumări, cu 15 lei pentru 95 de grame şi două tipuri de cutii cadou cu bunătăţuri, cu 200 de lei sau 300 de lei, în funcţie de conţinut. Sunt şi zeci de căsuţe cu ornamente, obiecte hand-made şi chiar şi bijuterii. Interesantă este căsuţa cu căciuli de iarnă pentru copii, croşetate manual cu 50 de lei bucata.

Cât au cheltuit autorităţile cu iluminatul de Sărbători

Târgurile de Crăciun s-au deschis, iar luminiţele s-au aprins în toate oraşele din România. În timp ce unele primării au fost mai strânse la mână şi au încercat să bucure locuitorii oraşului cu luminiţe mai pe economie, alte primării nu s-au uitat deloc la bani şi nici nu au luat exemplu de la alţii. În total, s-au făcut achiziţii publice de aproape 32 de milioane de lei. Atât costă luminiţele de Crăciun!

Criza energetică, se pare, nu a lovit municipiul Constanţa. Aici, fiecare bulevard şi parc abundă în luminiţe. De departe, Constanţa este pe primul loc cu o cheltuială de 3 milioane lei pentru a împodobi oraşul ca în zilele bune. La mare distanţă, dar cu o cheltuială generoasă, pe locul doi se clasează municipiul Galaţi. Primăria a cheltuit aproximativ 1,8 milioane de lei pentru a împodobi oraşul de sărbători. Şi la Târgu Jiu, cheltuiala este tot în jurul sumei de 1,5 milioane de lei, deşi municipalitatea a făcut economie serioasă la beculeţe. În locul bradului artificial din anii trecuţi, îmbogăţit cu zeci de mii de beculeţe, a fost adus un brad natural de 20 de metri înălţime. Pe lângă beculeţele semnificativ mai puţine, acesta a fost împodobit de localnici.

Iaşi şi Cluj-Napoca ocupă un onorant loc trei la cheltuielile de sărbători. Primarul Emil Boc nu s-a zgârcit deloc şi a alocat 1,3 milioane de lei pentru luminiţe festive.

La polul opus, oraşul care a dus cheltuielile la minim pentru această perioadă este Bacău. Municipalitatea a recondiţionat luminiţele vechi şi plăteşte pentru asta 200.000 lei, iar pentru decorarea bradului de Crăciun cu luminiţe plăteşte încă 108.000 lei.

Primăria Capitalei a folosit echipamentele cumpărate anii trecuţi, însă montarea şi demontarea lor au costat circa 1,3 milioane lei. Primăriile de sector pun separat luminiţe şi au alocat bani în plus pentru ca principalele parcuri şi bulevarde să strălucească. Cea mai mare cheltuială pare să fie la Sectorul 6, unde luminiţele au costat municipalitatea 1,3 milioane lei, din care, doar pentru Parcul Drumul Taberei s-au alocat 830.000 lei. Mai multe comune din jurul Bucureştiului concurează la luminiţele festive cu marile oraşe ale ţării. Chiajna şi Tunari, de exemplu au alocat beculeţelor de sărbători 270.000 de lei.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe