Câți bani îi rămân unui român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro. România, lider în UE la taxarea muncii

20 octombrie 2024 15:11   Național

Din păcate, în țara noastră vom întâlni unele dintre cele mai mari taxe pe muncă, din întreaga Uniune Europeană. Iar deși românii primesc anumite sume pentru munca pe care o prestează, în realitate, doar jumătate din acești bani chiar ajung în portofelul lor, atunci când vine ziua de salariu.

Taxarea muncii în țara noastră este printre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar în fiecare lună, aproape jumătate din venitul brut al fiecărui român ajunge la stat. Deja analiștii economici, cât și sindicaliștii, avertizează asupra nivelului ridicat de impozite și contribuții pe care românii sunt nevoiți să le plătească, în fiecare lună.

Cele mai recente studii au arătat că nivelul impozitării muncii în România este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar salariații români rămân cu cei mai puțini bani după ce plătesc toate taxele și contribuțiile, comparativ cu cei din alte state europene.

Câți bani rămân românilor dacă au un salariu brut de 1.000 de euro

Practic, dacă ne raportăm la un salariu brut de 1.000 de euro, după ce au fost plătite toate contribuțiile, un angajat din România va rămâne cu numai 572 de euro.

Pentru a face o comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, trebuie menționat că un angajat din Bulgaria rămâne cu 653 de euro, în timp ce unul din Țările de Jos va avea rămași 746 de euro. Practic, în țara noastră, 43% din salariul fiecărui român merge către contribuții și rețineri obligatorii, iar angajații rămân doar cu 57% din banii pe care îi câștigă.

De ce pierd românii atât de mulți bani din salariu

Motivul pentru care românii sunt nevoiți să plătească contribuții atât de mari în fiecare lună este faptul că România, chiar dacă are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, nu plafonează contribuțiile sociale asupra veniturilor din salarii.

Impozitul pe venit extrage cei mai mulți bani din veniturile noastre, fiind vorba despre o cotă de 10% aplicată veniturilor salariale. Apoi, românii mai plătesc diverse contribuții, cum ar fi 25% pentru asigurări sociale, 10% pentru asigurările sociale de sănătate, 2,25% contribuția asigurătorie pentru muncă.

Mai multe