Cauza pentru care copiii de la sat mor atât de repede! „Una dintre nevoile esenţiale este...”
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban. Aceasta fiind și una dintre cauzele mortalităţii infantile ridicate la sat. Cei de la Salvați Copiii spun că mai puţin de jumătate, mai exact 47%, din localităţile din România au suficienţi medici de familie, scrie adevărul.ro.
Numărul medicilor rămâne sub media UE
Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puţin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România faţă de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). În ciuda creşterii forţei de muncă din sănătate în ultimul deceniu, numărul medicilor şi al asistenţilor medicali la 1.000 de locuitori rămâne sub media UE: astfel, în 2021, erau 3,5 medici practicanţi la 1.000 de locuitori - o rată printre cele mai scăzute din UE (media UE era de 4,1 la 1.000)1.
În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitaliceşti sunt suprasolicitate. Sistemul de sănătate rămâne foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale şi un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021) în comparaţie cu media UE (4,8 la 1.000).
Rata mortalităţii infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuţi vii
Decalajul dintre rural şi urban este foarte mare: în timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcţionat 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete).
Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural faţă de mediul urban (2312 locuitori în rural faţă de 1157 în urban/medic de familie). În anul 2023, rata mortalităţii infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuţi vii, peste media pe ţară, de 5,8 la mie.
Distribuţia medicilor este inegală între zonele rurale şi cele urbane
Mai mult, peste un sfert dintre românii cu domiciliul în ţară nu au acoperire prin asigurarea socială de sănătate. Deşi sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populaţie a rămas neasigurată în 2022 - în special în zonele rurale.
Potrivit Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), accesul la îngrijirea medicală este extrem de important pentru persoanele din comunităţile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. În condiţiile în care mai puţin de jumătate (47%) din localităţile din România au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie. Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunităţi pot face diferenţa între depistarea precoce a unei boli şi complicaţiile severe.
„România rămâne o ţară a inegalităţilor sociale"
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre importanţa serviciilor sociale integrate în comunităţile vulnerabile: „România rămâne o ţară a inegalităţilor sociale şi asta înseamnă acces discriminatoriu la servicii sociale de bază, sănătatea şi educaţia. Prioritatea noastră e să fim prezenţi în comunităţi şi să răspundem nevoilor sociale reale ale oamenilor. Una dintre nevoile esenţiale este accesul direct şi rapid la medic şi la servicii medicale".
Declarația președintei CNAS
Valeria Herdea, președinta CNAS, a spus că aproape 20% dintre medicii de familie au vârsta de peste 70 de ani. „Avem nevoie de 1.530 de medici de familie necesari la nivelul întregii țări din care 1,222 la nivelul zonelor rurale. Medicii preferă să meargă în mediul urban și să-și deschidă acolo puncte de lucru. Din păcate, această situație este general valabilă, în ciuda eforturilor pe care uneori administrația publică le depune”.
Citește întreg articolul adevărul.ro.