Cum își vând medicii aflați în prag de pensionare pacienții. Mii de cetățeni au primit un alt medic de familie

Medicii de familie, la finalul carierei, preferă să-și vândă pacienții, dar la sume mult prea mari pentru pacienții ce tocmai ce au ajuns în sistem.

Medicii din România sunt plătiți doar pentru primii 20 de pacienți
Medicii din România sunt plătiți doar pentru primii 20 de pacienți

Așadar, pacienții ajung să se trezească cu un nou medic de familie, peste noapte. Medicii de familie tineri, ce sunt ieșiți de pe băncile școlii, sunt nevoiți să facă rost de pacienți. De cele mai multe ori, aceștia pot fi găsiți în urma recomandărilor, dar și de pe site-urile Caselor de Asigurări, care sunt pline de astfel de anunțuri, potrivit Observator.

Cum își vând medicii afacerile și pacienții

Totuși, tranzacțiile cu pacienți sunt acceptate de lege. Medicii de familie ce ating vârsta pensionării sau care nu mai doresc să profeseze aleg să-și vândă afacerile împreună cu oamenii ce sunt înregistrați la cabinetul lor.

"Lista de pacienți este considerată, conform legii din România, parte a cabinetului, chiar dacă sună îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienți fac parte din acest patrimoniu", a declarat Călin Bumbuluț, de la Colegiul Medicilor. 

Vezi și Modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Cum se vor deconta de acum

Potrivit contractului anual semnat, medicii sunt nevoiți să lucreze minim 35 de ore/săptămână. Totuși, medicii se lovesc de o problemă foarte mare aici: sunt nevoiți să se limiteze la numărul de ore. 

Un medic este plătit doar pentru 20 de pacienți

În acest moment, un medic de familie este plătit pentru primii 20 de pacienți ce-i calcă pragul cabinetului. Dacă medicul lucrează mai mult decât numărul impus, acesta o face voluntar, deoarece nu primește sume de bani suplimentare pentru ceilalți pacienți.

Citește și Românii, obligați să se prezinte la medicul de familie. Ce amenzi riscă aceștia

Totuși, chiar și medicii care vor să facă un bine trebuie să se abată de la lege. Medicii de familie nu pot lucra în weekend, nici dacă este vorba de o urgență. Chiar și așa, mulți aleg să se prezinte la cabinet de la o săptămâna la alta, chiar dacă n-au nicio obligație. 

„Eu, sâmbăta și duminica, eliberez constatatoare de deces, dar raportarea o fac luni, pentru că, dacă raportez sâmbăta și duminica, nu-mi este decontat serviciul. Îţi apare acolo, în SIUI, când înregistrezi, «serviciu efectuat în afara orelor de program", a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net