Ce pensie va primi un profesor care a stat peste 44 de ani la catedră, potrivit noii legi a pensiilor
Un fost profesor pensionar, cu o pensie confortabilă în prezent, se așteaptă să primească beneficii suplimentare în urma modificărilor aduse legislației privind pensiile.
Potrivit calculelor realizate conform noii legi a pensiilor, un pensionar român, fost profesor, care în prezent primește o pensie de 6.563 de lei și a contribuit la sistemul de pensii pentru 44 de ani, va beneficia de o majorare de aproximativ 25% începând cu luna septembrie.
Acest pensionar are un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, din care 9 luni au fost petrecute în serviciul militar și 5 ani au reprezentat perioada de absolvire a cursurilor de facultate la zi.
Care este, în prezent, suma pensiei acestuia
În prezent, suma pensiei sale este de 6.563 de lei, iar numărul de puncte acumulate este de 91,25391.
După ajustările din ianuarie, pensia acestui profesor va crește la 7.471 de lei, o majorare de 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus.
După această majorare, numărul total de puncte acumulate va ajunge la 101,42057, iar pensia lunară va atinge suma de 8.216 de lei în septembrie, reprezentând o creștere de 25,18%.
„Nu doar profesia contează, ci și numărul de puncte acumulate. Acest pensionar obține aproape 1.500 de lei numai din punctele acumulate în cei 44 de ani de muncă.
Face parte din acea categorie de pensionari pentru care fără aceste puncte de vechime, nu ar fi primit nimic. În lipsa acestor puncte de vechime, pensia sa ar fi fost cu puțin peste 7.000 de lei”, a explicat prof. Anton Hadăr, liderul sindicatului pentru învățământul universitar.
Noua lege a pensiilor introduce o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR (valoarea punctului de referință) x Numărul total de puncte. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Numărul total de puncte este rezultatul adunării punctelor de contribuțivitate, punctelor de stabilitate și punctelor provenite din perioadele asimilate și necontributive.
Punctele de necontributivitate sunt obținute pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau timpul dedicat facultății (0,25 puncte pentru fiecare an). Punctele de contributivitate reprezintă anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an.
Aceste modificări aduse legii pensiilor vor aduce beneficii suplimentare pentru mulți pensionari, îmbunătățind veniturile lunare ale acestora.