Ce se întâmplă de pe 15 martie cu restaurantele din România. Toți patronii trebuie să știe noile reguli!
De mâine, 15 martie, vor intra în vigoare reguli noi pentru patronii de restaurante. Aceștia vor avea obligația de a trece în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.
Astfel, toate meniurile din restaurante, fast-food-uri ori cantină urmează să fie schimbate, lucru care presupune niște costuri. În acest context, managerii ai acestor genuri de business spun că, cel mai probabil, din acest motiv - costurile crescute, ieșirile la masă o să fie mai scumpe.
Reguli noi în restaurante
Nu mai este suficient ca lângă un preparat de mâncare, în
meniu, să fie trecut doar prețul. Acum, în dreptul fiecărui fel de mâncare,
trebuie trecută canitatea, valoarea nutritivă, aditivii și alergenii. Toate acestea, pentru a
corespunde regulamentului Uniunii Europene, toate meniurile trebuie retipărite.
Ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce s-a stabilit stabilit abordarea la nivel european.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru",
a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC, citat de Agerpress.ro.
„De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei", adaugă șeful ANPC.
Conform lui Constantinescu, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.
Amenzi pentru cei care nu se conformează
Retipărirea meniurilor înseamnă costuri în plus, spun administratorii localurilor, iar banii vor fi plătiți tot de clienți în prețul produselor.
Această schimbare trebuia să intre în vigoare în luna decembrie, dar au fost amânate pentru această lună. Cei care nu se conformează, vor primi în primă fază un avertisment, dar mai apoi vor fi amendați.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!