Ce se va întâmpla cu taxele din România în 2025? Avertismentul terifiant venit din partea economiștilor

5 august 2024 11:15   Național

Economia țării noastre se confruntă cu un deficit uriaș, iar statul încearcă să facă rost de cât mai mulți bani, altfel riscă să rămână fără fonduri europene.

Deficitul țării noastre crește de la lună la lună, iar în ciuda eforturilor autorităților, problema persistă. Încă din 2021, România se află în deficit excesiv, iar problemele economice nu par să se rezolve foarte curând.

Iar în ciuda asigurărilor venite din partea autorităților, care promit că nu se va recurge la creșteri de taxe din 2025, experții nu sunt deloc la fel de optimiști.

„Va crește clar TVA. De la 19% vom vedea în anul următor un TVA de 21% sau poate chiar 22% pentru că noi nu încasăm decât 2/3 din TVA, având cel mai mare «gap» de TVA din Uniunea Europeană. Va trebui să îl creștem mai mult ca să fim siguri că rămânem cu ceva. Dar nu va fi suficient”, a explicat, potrivit adevarul.ro, Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București.

Ce se va întâmpla cu prețurile din 2025

Cristian Păun mai spune că statul va căuta modalități cât mai simple de a face rost de bani, iar cei care vor resimți consecințele vor fi cetățenii obișnuiți, cât și mediul privat economic. În plus, este posibil ca taxele pe proprietățile imobiliare să crească chiar și cu 300%.

„Cel mai probabil, vom umbla la impozitul pe venit. Acest lucru se va întâmpla în funcție de rezultatul alegerilor. Dacă unii vor câștiga, cota unică va dispărea și va fi înlocuită de un impozit progresiv, exponențial mai mare pentru cei cu venituri peste medie. Dacă nu, cred că vom avea oricum o cotă unică mai mare, de la 10% la 12%.

Asta pentru că statul eșuează lamentabil în a face reforme, a rezolva problema evaziuni fiscale și în a contribui la înflorirea economiei private, mai ales în ceea ce privește valoarea pe care aceasta o adaugă prin procese de producție localizate la noi”, a mai spus Păun.

Românii vor resimți astfel de măsuri

Din păcate, specialiștii avertizează că astfel de măsuri vor afecta masiv populația țării, în contextul în care 32% dintre români deja sunt expuși riscului la sărăcie și excluziune socială, potrivit datelor Eurostat.

„Toate aceste măsuri fiscale despre care se vorbește acum vor lovi crunt în pătura cea mai săracă a populației. Și nu numai. Se vor lua bani prin TVA, pentru că toți plătim TVA prin bunurile, serviciile pe care le cumpărăm.

Va urma, într-adevăr, un val de inflație, vom avea o creștere de prețuri generalizată, iar asta va face ca cei 4 milioane de români aflați în momentul de față în risc de sărăcie să o ducă din ce în ce mai greu”, a explicat analistul Adrian Negrescu.

Mai multe