Cine sunt românii ale căror rate la bancă ar putea fi suspendate. Guvernul a făcut anunțul

18 septembrie 2024 16:28   Național

Fermierii afectați de secetă vor avea posibilitatea de a solicita amânarea rambursării datoriilor, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, până la sfârșitul anului 2025.

Această măsură se va aplica atât pentru contractele de credit, cât și pentru cele de leasing încheiate cu bănci sau alte instituții financiare nebancare, conform unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Ce trebuie să facă fermierii pentru această suspendare automată

Pentru a beneficia de această suspendare automată a obligațiilor de plată, debitorii trebuie să trimită o solicitare scrisă creditorilor, fie în format fizic, fie prin e-mail, utilizând datele de contact specificate în contractele de credit.

Cererea trebuie depusă cel târziu până la data de 31 decembrie 2024 și trebuie să fie însoțită de copii ale proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.

Aceste documente trebuie să ateste pagubele produse la culturile agricole din toamna anilor 2022 și 2023, respectiv primăvara anilor 2022, 2023 și 2024, precum și la plantațiile perene, pomicole și viticole afectate de seceta pedologică din acești ani agricoli.

Un alt criteriu pe care fermierii trebuie să îl îndeplinească pentru a putea beneficia de această suspendare este ca rata dobânzii la creditele contractate să fie mai mare de 2% plus valoarea ROBOR, la momentul depunerii solicitării de suspendare.

Câți fermieri au cerut până acum suspendarea ratelor

Până în prezent, peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea și evaluarea pagubelor suferite la culturile agricole. În acest sens, au fost întocmite procese-verbale pentru o suprafață totală de peste 320.000 de hectare, dintre care peste 200.000 de hectare sunt cultivate cu grâu.

Cele mai multe dintre aceste terenuri au fost grav afectate, unele chiar în proporție de până la 100%, conform informațiilor disponibile.

În ceea ce privește culturile din primăvara anului 2024, în special cele de porumb, floarea-soarelui, plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, au fost înregistrate peste 138.000 de cereri de constatare a pagubelor, fiind întocmite procese-verbale pentru o suprafață totală la nivel național de peste 2,2 milioane de hectare de teren agricol.

Mai multe